Dnes je streda, 21.november 2018, meniny má: Elvíra
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Vaše obľúbené rodinné recepty

marec 14, 2010 - 13:41
Každá rodina má nejaké svoje obľúbené jedlo, ktoré sa zvykne pripravovať pri rôznych príležitostiach, alebo len tak, pre potešenie či ozvláštnenie obyčajného dňa. Sú to aj jednoduché jedlá, aj hotové gurmánske delikatesy a niektoré z nich sa možno stanú po dnešnej ukážke súčasťou i vášho rodinného receptára.
ZLATICA KRAFSKÁ, Podbiel
„Slovenku kupujem viac ako dve desaťročia a občas mi ju predplatia naše dcéry ako darček na celý rok. Nie náhodou - aj ony si v nej s radosťou zalistujú. Často pečiem alebo varím podľa čitateľských receptov, a tak som sa i ja rozhodla poslať  recept na domáceho králika,  ktorého dochová a  aj kuchynsky pripraví na varenie či pečenie môj manžel. Je na to patrične hrdý a rád sa ujíma pri rôznych príležitostiach aj úlohy hostiteľa.“

Králik na cesnaku a slaninke
Potrebujeme: 1 celého očisteného domáceho králika
5 strúčikov cesnaku, 2 lyžice solamylu
2 lyžičky podravky, údenú slaninu, olivový olej
Postup: Očisteného, umytého a osušeného králika naporciujeme na menšie kúsky, potrieme prelisovaným cesnakom a necháme odležať jednu hodinu. Potom kúsky mäsa obalíme v  zmesi solamylu a podravky ( podravka nahrádza i soľ,  kto však chce, môže si posoliť),  poukladáme na pekáč vymastený olivovým olejom, na jednotlivé kúsky poukladáme plátky údenej slaninky, podlejeme asi 1 dl vody, prikryjeme (môže byť aj alobal)  a pomaly pečieme v  rúre pri teplote 160 ° C asi pol druha hodiny. Podávame s varenými zemiakmi alebo s ryžou a s rôznymi zeleninovými šalátmi  – podľa sezóny, chuti a možností.
Dobrá rada: Domáceho králika či zajaca robíme aj prešpikovaného slaninkou na koreňovej zelenine, cibuli,  s celým čiernym a novým korením, bobkovým listom, vínom, smotanou, dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a horčicou – podobne, ako pri sviečkovej na smotane. Podávame s knedľou  a porcie môžeme prizdobiť  aj zaváranými brusnicami či ríbezľami.


VLADIMÍR DROPČO, Banská Bystrica
Manželia Dropčovci majú mimoriadne bohatý rodinný receptár, s ktorým sa prezentuje  v tejto rubrike zatiaľ odvážnejšia polovička; pani Ľubomíra sa svoju fotografiu ešte neodhodlala poslať, ale vieme,  že doma v kuchyni pevne drží varešku aj ona. Pán Dropčo zase exceluje pri varení v prírode. Podstatné však je, že o recepty sa s nami  svorne delia obaja.

Kuracia pečeň po horehronsky

Potrebujeme: 500 g kuracej pečene, 2  lyžice masla
2 lyžice horčice, 1 malý paradajkový pretlak
2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, majorán podľa chuti
soľ a mleté čierne korenie
Postup: Kuracie pečienky opláchneme a dobre očistíme od blaniek (dáme tiež pozor, aby  pri pečeni nezostal uzlík žlče, čo sa tiež stáva). Cibuľu očistíme, pokrájame na polmesiačiky a prudko ich opražíme na masle. Primiešame pečienky a chvíľu ich popražíme. Potom pridáme pretlak, horčicu a korenie. Zmes mierne podlejeme, ešte pridáme rozotretý cesnak a necháme vydusiť vodu, akurát aby bola pečeň šťavnatá. Podávame  so zemiakmi  alebo s chlebom a  so zeleninou.


MARTA JURKOVÁ, Senica
„Keď som sa pred niekoľkými desiatkami rokov vydávala, netušila som, že existuje taká dobrôtka ako zemiakové štrúdle. Ale môj manžel sa ich stále dožadoval, a tak som po nich začala pátrať. Od tých čias ich často robievam, aj môj manžel, dokonca ich pečie častejšie ako ja. Mojim priateľkám veľmi chutia a nazvali ich podľa manžela  Jankove štrúdle. Dúfam, že budú chutiť aj vám...“

Jankove zemiakové štrúdle
Potrebujeme: 750 g zemiakov uvarených v  šupke
250 g hladkej múky, soľ, husacia alebo kačacia masť (môže
byť aj olej alebo maslo), mak, krupica, sezam na posypanie
Postup: Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme, pridáme múku, posolíme a vypracujeme cesto, ktoré sa nesmie lepiť. Urobíme z neho šúľok a rozdelíme ho na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme natenko,  potrieme masťou (maslom), posypeme makom, krupicou alebo sezamovými semienkami. Podľa toho, čo máme radi. Zrolujeme, uložíme pomocou utierky na vymastený plech, potrieme masťou alebo maslom a upečieme vo vyhriatej rúre dochrumkava.  Zemiakové štrúdle chutia samostatne, aj ako príloha, napríklad k dobrej domácej fazuľovej polievke.

JANA JURÍČKOVÁ, Zborov

Okrem maminých tradičných receptov, ktoré nám  postupne i so svojimi inovačnými prvkami v tejto rubrike predstavila, sympatická, usmiata Janka ponúka ďalšiu špecialitu z ich obľúbeného rodinného „repertoáru“. Jedinečnú chuťovú harmóniu v nej dotvára čoraz populárnejšia brokolica, ktorú nám obchod štedro ponúka bez sezónneho obmedzenia po celý rok.
Kuracie soté s nivou a brokolicou
Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs
200 g sparenej brokolice, 130 g nivy, 1 strúčik cesnaku
200 ml sladkej smotany na varenie, 1 cibuľu
soľ, čierne mleté korenie, 3 lyžice oleja
Postup: Umyté a osušené kuracie prsia pokrájame na rezance, posolíme, okoreníme, premiešame s  prelisovaným cesnakom a necháme odležať. Potom cibuľu pokrájanú nadrobno  a odležané mäso spolu opražíme na oleji. Pridáme brokolicu, nivu a zalejeme smotanou. Dusíme na miernom ohni, kým sa niva nerozpustí a brokolica nerozpadne na menšie kúsky. Podávame s opekanými zemiakmi, môžeme však vyskúšať aj kombináciu s cestovinami.


ANDREA JUHÁSZOVÁ, Ožďany
Nie je to iba naša domnienka, ale presvedčenie, že u Juhászovcov majú pri takej vynaliezavej a tvorivej kuchárke viacero obľúbených jedál. Stačí si  zalistovať v receptoch, ktoré sme od pani Juhászovej dostali, a pri niektorých hneď máme chuť pustiť sa do ich prípravy. Patria k nim i nasledujúce špízy, ktoré môžu byť obedom,  večerou alebo aj skvelým pohostením spolu s ľahkými šalátmi z čerstvej zeleniny.

Rožkové špízy
Potrebujeme: 4 rožky, 4 vajcia, soľ, vegetu, olej
250 g tvrdého syra, 250 g šunky, menšie šampiňóny
karfiol alebo brokolicu, strúhanku, špajdle podľa počtu osôb
Postup: Rožky pokrájame na kolieska, syr a šunku na podobne veľké kocky, očistený karfiol alebo brokolicu  rozoberieme na ružičky. Drevené špajdle najprv namočíme do studenej vody, potom vyberieme  a začneme navliekať: koliesko rožka, kocku šunky, opäť rožok, šampiňón, rožok, kocku syra, rožok, ružičku karfiolu alebo brokolice a opäť striedame, až je špajdľa plná. Naplníme všetky, potom ich namočíme do vajec rozšľahaných s olejom, soľou a vegetou. Nakoniec špízy obalíme v strúhanke a na horúcom oleji vysmažíme zo všetkých strán dozlatista. Podávame s kečupom, tatárskou omáčkou alebo len s čerstvými zeleninovými šalátmi.
Dobrá rada: Rožkové špízy  tiež ponúkajú priestor fantázii pri kombinácii surovín a chutí. Napríklad, namiesto šunky môžeme dať kolieska párkov alebo jemnejšej klobásy a zo zeleniny sa oplatí  vyskúšať mladú cukinu, pokrájanú na malé kolieska, prípadne, ak sú väčšie, ešte ich prekrojíme.


KATARÍNA JURIČOVÁ, Košice
Dnes sa nám stretli hviezdy s podobnými priezviskami a  každá nám ponúkla inú špecialitu, no s jedným spoločným znakom: všetky sú chutné. Katka Juričová, ktorú sme si obľúbili ešte z čias, keď sme aj v Košiciach pripravovali recepty na fotografovanie do Slovenky, pri kúzlení nových chuťových variácií využíva  v hojnej miere  i rôzne koreniny a bylinky – tak je to aj v tomto prípade.

Zapekané zemiaky

Potrebujeme: 500 g zemiakov (podľa potreby i viac)
1 veľkú cibuľu, 500 g mletého mäsa (bravčového alebo mix)
1 väčšiu konzervu sterilizovaných šampiňónov
asi 150 g strúhaného syra, 1 vajce
1 téglik smotany na šľahanie alebo smotanového
jogurtu, grilovacie korenie, soľ, petržlenovú vňať
Postup: Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a speníme  na oleji. Pridáme mleté mäso, korenie (môže byť aj pikantné, podľa chuti a nemali by sme ním šetriť), soľ. Mäso opražíme mierne dochrumkava. Zemiaky očistíme a pokrájame na tenké plátky. Zapekaciu misu vytrieme olejom, poskladáme prvú vrstvu zemiakov, posolíme, navrstvíme časť  opraženého mäsa a scedených šampiňónov. Znova  vystriedame vrstvy,  kým neminime všetky suroviny – navrchu by mali byť zemiaky, ktoré posypeme strúhaným syrom. V  smotane alebo jogurte rozmiešame vajce, ešte trochu prisolíme, môžeme aj prikoreniť a zmesou polejeme pripravené zemiaky. Zapekáme v rúre dozlatista. Hotové zemiaky ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.


Veltlínske zelené 2009

Táto typická rakúska odroda je v malokarpatskej oblasti najpestovanejšou odrodou na výrobu bielych vín. Vína majú mandľový buket, príchuť bieleho korenia s bielou (vinohradníckou) broskyňou. (JM vinárstvo Doľany)


- - Inzercia - -