Dnes je piatok, 21.september 2018, meniny má: Matúš
Čas čítania
24 minutes
Zatiaľ prečítané

Veľká noc o veľkom štýle

apríl 18, 2011 - 13:29
Niekoľko strán receptov plných sviatočnej atmosféry s farbami, chuťami a vôňami naplno rozkvitnutej jari. Vyčarujte si aj s nimi pri slávnostne prestretom stole krásnu pohodu veľkonočných sviatkov, tak ako si to zaslúžia – sú predsa o radosti zo znovuvzkriesenia života!
Banánová bábovka s polevou
(na krásne veľkonočné ráno)
Potrebujeme: 250 g polohrubej múky
3  vajcia, 60 g masla alebo margarínu
110 g práškového a 1 vrecúško vanilkového cukru
2 zrelé, ale zdravé banány, 150 ml mlieka
1/2 vrecúška prášku do pečiva
Postup: Maslo (margarín) vyšľaháme  s polovicou cukru dopenista a postupne, po jednom pridávame žĺtky. Banány olúpeme, dobre roztlačíme a rozmiešame s trochou mlieka a vanilkovým  cukrom. Primiešame k žĺtkovej mase a za stáleho miešania  pridáme väčšiu časť múky spolu s práškom do pečiva a so zvyškom mlieka. Z bielkov vyšľaháme sneh, prisypeme doň druhú polovicu cukru, spolu ešte vyšľaháme dotuha a vmiešame do cesta aj so zvyškom múky. Formu na bábovku  vymastíme margarínom, vysypeme hrubou múkou, vlejeme do nej cesto, vložíme do predhriatej rúry a pomaly upečieme.  Hotovú bábovku  vyklopíme na plytkú misu a môžeme psypať zmesou  práškového a vanilkového cukru alebo poliať citrónovou polevou, prípadne  použijeme hotovú polevu z bielej čokolády. Deťom pre radosť môžeme ešte pred stuhnutím posypať  drobnými cukríkovými vajíčkami alebo lentilkami.
ZLATICA  AMBROVÁ, Humenné

Čarovné vajíčko
S čím iným by sme mali otvárať sviatočné menu, ak nie symbolickým zaklopaním na vajíčko? Patrí k Veľkej noci tak ako jar v celej jej prebudenej sile a kráse, je úžasné ako zárodok života, ale i na čarovanie v kuchyni... Takže – nech sa páči, začíname!

Vajíčkovo-mrkvová fantázia
Potrebujeme:
10 vajec, 2 väčšie mrkvy
1 kocku zeleninového bujónu, trochu octu
1 dl kyslej pochúťkovej smotany, soľ
biele mleté korenie, 2 dl majolky
trošku práškového cukru na dochutenie
Postup: Očistenú a pokrájanú mrkvu uvaríme domäkka vo vode s kockou bujónu, vyberieme ju a dáme do misy. Vajcia uvaríme natvrdo, schladíme v studenej vode, opatrne olúpeme a prekrojíme po dĺžke. Žĺtky z rozkrojených vajec vyberieme, pridáme do misy, jemne osolíme, okoreníme, spolu s mäkkou mrkvou roztlačíme a vymiešame dohladka. Hotovým žĺtkovo-mrkvovým krémom lyžičkou naplníme bielky a poukladáme na plytkú misu vedľa seba. Smotanu vymiešame s majolkou, podľa potreby dochutíme pár kvapkami octu, práškovým cukrom a polejeme naplnené vajíčka. Môžeme posypať posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávať ako predjedlo na tanierikoch prizdobených listom šalátu, plátkom paradajky, čerstvej uhorky – podľa možností a chuti. Podávame s pečivom.
ANDREA JUHÁSZOVÁ, Ožďany

DOBRÁ RADA: Aby nám vajcia pri varení nepopraskali, do vody, v ktorej sa varia, pridáme trochu soli. Vajcia namäkko by mali vrieť približne 3 minúty, natvrdo 7 minút. Dlhšie ich nevaríme, žĺtky by zvrchu chytili zelenkastý nádych, navyše, veľmi by sa drobili. Hneď ako vajcia uvarené natvrdo vyberieme, dáme ich vychladnúť do studenej vody, ľahko ich potom olúpeme.

Plnené vajíčka na šaláte
Potrebujeme:
8 vajec, 75 g masla, soľ
3 lyžice ochutenej majonézy, biele mleté korenie
2 dl hustého bieleho jogurtu
petržlenovú vňať, citrónovú šťavu
2 hlávky šalátu
Na šalátovú zálievku: 2 – 3 lyžice olivového oleja
1 menšiu cibuľu (alebo 2 jarné cibuľky)
1 lyžicu vínneho octu, 2 lyžičky horčice
po troške soli a cukru
Postup: Vajcia uvarené natvrdo olúpeme, prekrojíme po dĺžke napoly  a vyberieme z nich žĺtky. V mise ich dohladka vymiešame s maslom, lyžicou majonézy, soľou, korením a dáme do chladničky trochu stuhnúť, potom naplníme bielky. Očistený, umytý a dobre odkvapkaný hlávkový šalát nakrájame na stredne hrubé rezance, cibuľu nadrobno a zalejeme nálevom, ktorý metličkou vyšľaháme z oleja, horčice, octu, trošky soli a cukru. Takto pripraveným šalátom obložíme šalátovú misu, navrch poukladáme naplnené polovičky vajec a polejeme ich ochutenou omáčkou vymiešanou z jogurtu, zvyšných dvoch lyžíc majonézy a posekanej petržlenovej vňate. Vajíčka na šaláte servírujeme ako predjedlo s krajčekmi chleba alebo s pečivom.
KLÁRA RAJNOHOVÁ, Levice

Bohaté „muchotrávky“
Potrebujeme:
5 vajec ( podľa potreby aj viac, množstvo
ostatných surovín potom znásobíme)
100 g šunky, 100 g ochutenej majonézy, 2 sardely
5 paradajok, asi 10 g  kapár, 1 lyžicu masla
1 sladkokyslú uhorku, soľ, šalátové listy
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, po vychladení olúpeme a na tupom konci zrežeme tak, aby sa žĺtky dali vybrať a bielky zostali nepoškodené. Maslo vymiešame, pridáme doň pretreté žĺtky, očistené a rozotreté sardely, nadrobno posekanú uhorku, kapary, šunku, majonézu a soľ (ale pozor, sardely sú slané). Dobre vymiešame a hotovou zmesou naplníme vydlabané bielky. Z vajec odkrojíme kúsok aj z druhej (špicatej) strany a postavíme ich do šalátových listov rozložených na plytkej mise – podnose. Z očistených a umytých  paradajok odkrojíme vršky a zrezanou stranou ako klobúčikmi  prikryjeme naplnené vajcia. Pomocou papierového kornútika povytláčame na paradajkové klobúčiky bodky. Ak nám zmes ešte zostala, môžeme ňou naplniť paradajky s odkrojenými vrchmi, najprv ich však vydlabeme a zbavíme prebytočnej tekutiny. Môžeme ich navrchu ozdobiť čerstvými bylinkami a naaranžovať medzi „muchotrávky.“
ANNA DANCÁKOVÁ, Prešov

NÁŠ TIP: Benediktínske vajcia je ďalšia vynikajúca špecialita. Z 2 žĺtkov, 2 lyžíc smotany na šľahanie, 1 lyžice nastrúhaného syra a pohára bieleho vína vyšľaháme vo vodnom kúpeli hustejšiu hladkú omáčku, osolíme ju a okoreníme. V panvici opečieme tenké plátky prerastenej slaniny a kolieska paradajky, potom upečieme z vajec volské oká (najlepšie v dolkárni). Krajce bieleho čerstvého chleba tenko natrieme maslom, na každý dáme plátok opečenej slaninky,  koliesko paradajky a navrch volské oko. Polejeme pripravenou omáčkou, ozdobíme čerstvými bylinkami a podávame horúce.

Veľkonočná misa
Potrebujeme:
6 až 8 vajec uvarených natvrdo
125 g masla, trochu sardelovej pasty alebo 1– 2 sardely
2 až 3  malé jarné cibuľky, horčicu podľa chuti
asi 300 g varenej šunky nakrájanej na plátky
(množstvo surovín upravíme podľa potreby)
Na ozdobu: Kaviár, nakladanú kapiu, tenučké plátky citróna
petržlenovú vňať, čerstvú nesladenú šľahačku
Postup: Uvarené vajcia olúpeme, prekrojíme po dĺžke napoly a žĺtky vyberieme. V mise vymiešame maslo do peny, pridáme doň uvarené žĺtky, najemno posekanú cibuľku, sardelovú pastu alebo pretreté sardely (predtým ich opláchneme), trochu horčice a spolu vymiešame na krém, ktorým naplníme pripravené bielky. Plnené vajíčka striedavo poukladáme na misu s plátkami varenej šunky, ozdobíme kaviárom, pásikmi nakladanej kapie, tenučkými plátkami citróna, najemno nakrájanými lístočkami petržlenovej vňate a navrch vajec môžeme ešte ozdobne strieknuť po troške vychladenej šľahačky. Podávame s krajčekmi čerstvého chleba.
HELENA BALLAYOVÁ, Hliník nad Hronom

Obložené vajcia so zeleninou a majonézou
Potrebujeme:
4 vajcia uvarené natvrdo (podľa potreby i
viac), 100 až 200 g uvarených zemiakov, 1 kyslejšie jablko
2 mrkvy, 1 petržlen, 50 g zeleru, 80 g mrazeného hrášku
130 až 150 g ochutenej majonézy, 2 dl kyslej smotany, soľ
(kto chce, aj štipku cukru), citrónovú šťavu, pažítku
Postup: Očistené vajcia rozkrojíme na polovičky. V osolenej vode uvaríme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, nakoniec pridáme aj hrášok a scedíme (vývar necháme na polievku). Uvarené zemiaky, zeleninu a očistené jablko pokrájame na drobné kocky, pridáme uvarený hrášok, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dôkladne premiešame. Na plytkú misu nalejeme majonézu vymiešanú s kyslou smotanou, pridáme zeleninu so zemiakmi a jabĺčkom, do toho vložíme polovičky vajec (reznou stranou dolu) a všetko posypeme posekanou pažítkou. Postupovať môžeme aj tak, že naspodok dáme ochutenú zeleninu, na ňu poukladáme polovičky vajec a zalejeme majonézou vymiešanou s kyslou smotanou. Taktiež posypeme pažítkou a misu môžeme obohatiť aj kornútikmi z tenkých šunkových plátkov.
Ing. ZUZANA FRIČOVÁ, Lučenec

Šunka v hlavnej úlohe
Viete si predstaviť veľkonočné hodovanie bez šunky? To asi sotva!  Šunku však už nestačí len uvariť a nakrájať na tanier; spôsobov ako ju pripraviť čo najvýnimočnejšie, je naozaj veľa, či už ide o predkrm, hlavné jedlo, alebo na pohostenie –môžeme si vybrať.  

Gurmánska varená – pečená šunka
Potrebujeme: 1 až 1,5 kg údenej šunky
2 cibule, 2 mrkvy, 2 bobkové listy
viazaničku petržlenovej  vňate, vodu
Na potretie šunky: 1 lyžicu horčice, 2 lyžice cukru
2 lyžice oleja
Postup: Šunku umyjeme a namočíme na hodinu do hrnca so studenou vodou, ktorú potom zlejeme.  Znova nalejeme čistú vodu, pridáme do nej bobkové listy, očistené, umyté celé mrkvy, stonky z petrženovej vňate (lístočky odložíme), prikryjeme a pomaly varíme jednu hodinu. Uvarenú šunku  vyberieme, dáme na pekáč, dobre ju potrieme horčicou, cukrom, pokvapkáme olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút, až sa na šunke vytvorí lesklý povrch. Počas pečenia môžeme opatrne podliať troškou precedeného vývaru. Šunku podávame teplú alebo studenú s ľubovoľnými prílohami, omáčkami či obľúbenými šalátmi, aj ako súčasť studených mís.
MUDr. LIBUŠA KVORKOVÁ, Levice

NÁŠ TIP:
Vývar z gurmánskej šunky využijeme na prípravu výbornej veľkonočnej polievky. Na 2 lyžiciach oleja speníme posekanú cibuľu, pridáme 2 lyžice hladkej múky, za stáleho miešania urobíme svetlú zápražku a zelejeme ju mliekom a precedeným vývarom podľa potreby. Dobre rozmiešame a povaríme asi 15 minút. Pred dovarením pridáme ešte rozmiešanú kyslú smotanu s lyžičkou horčice, dochutíme citrónovou šťavou, štipkou cukru, ak treba, aj prisolíme. Hotovú polievku zjemníme ešte lyžicou masla a pri podávaní posypeme posekanými petržlenovými lístočkami. Do každej porcie pridáme niekoľko koliesok uvarených vajec. Vývar je skvelý aj na omáčky a strukoviny.

Údená  krkovička v plášti
Potrebujeme:
1 kg údenej bravčovej krkovičky
Na cesto: 250 g polohrubej múky, 15 g droždia
100 g masla alebo margarínu, 1 žĺtok, plus žĺtok
na potretie, soľ a toľko mlieka, aby vzniklo
polotuhé cesto (1,5 až 2 dl)
Postup: Údenú krkovičku umyjeme a uvaríme vcelku, nie však úplne domäkka. Vyberieme ju, opatrne vykostíme a necháme vychladnúť. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, žĺtok, maslo alebo margarín a droždie vykysnuté v troške mlieka so štipôčkou cukru. Všetko zmiesime a pomaly prilievame toľko mlieka, aby vzniklo polotuhé cesto. Dobre ho vymiesime, až sa prestane lepiť a necháme vykysnúť. Na doske jemne poprášenej hladkou múkou vykysnuté cesto vyvaľkáme  na obdĺžnik s hrúbkou asi na prst, položíme naň uvarené údené mäso, zavinieme, konce založíme, preložíme na vymastený plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným s jednou lyžicou vody a troškou soli. Necháme ešte podkysnúť, potom vložíme do rúry a pri strednej teplote pomaly upečieme do zlatočervena.
ĽUBOMÍRA DROPČOVÁ, Banská  Bystrica

Bôčikový závin so šunkou
Potrebujeme:
1 kg mletého chudšieho bravčového bôčika
2 dl mlieka, 1 lyžicu vegety, 2 až 3 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Na plnenie: 5 vajec, 2 lyžice oleja, soľ, korenie podľa
chuti, asi 250  g ľubovoľnej šunky nakrájanej na plátky
1 kapiu,1 sterilizovanú uhorku, petržlenovú vňať, alobal  
Postup: Mleté mäso dôkladne vymiešame s mliekom, pretlačeným cesnakom, vegetou, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením, prikryjeme a necháme v chladničke odstáť do druhého dňa.  Potom zo zmesi vyformujeme na čistej, mokrej utierke alebo na igelite plát hrubý asi 1 cm, poukladáme naň husto vedľa seba plátky šunky, na to navrstvíme ochutenú praženicu, nakoniec posypeme  posekanou petržlenovou vňaťou, ako aj kapiou a uhorkou pokrájanou na tenké rezančeky. Pevne zvinieme, vyklopíme na vymastený alobal, uzavrieme, vložíme do pekáča, nalejeme asi do polovice alobalu vodu a pečieme približne 1 hodinu. Potom alobal zvrchu opatrne roztvoríme (aby nevytiekla šťava) a dopečieme dozlata.
ANNA SAKSOVÁ, Košice

Vyprážaná šunka s bryndzou
Potrebujeme:
12 väčších plátkov šunky
300 g bryndze, 2 lyžice pochúťkovej smotany
mleté čierne korenie
Na obaľovanie: hladkú múku, 2 – 3 vajcia
strúhanku, olej na vyprážanie, pažítku alebo
petržlenovú vňať na posypanie
Postup: Bryndzu vymiešame so smotanou, podľa chuti okoreníme a rozdelíme na pripravené  plátky šunky. Zvinieme ich, na koncoch zopneme drevenými špáradlami, obalíme v  klasickom trojobale – najprv v múke, potom v rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán dozlatista a posypeme posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakovými hranolčekmi a s čerstvým šalátom – nezabudneme pred podávaním vybrať špáradlá!
ALENA BUBNIAKOVÁ, Handlová

Zelerový šalát s chrenom k údenému
Potrebujeme:
1 menší zeler, 2 mrkvy, soľ
1 jablko, 200 g nakladaného chrenu, citrónovú šťavu
1 varené vajce na ozdobu a kôpor
Postup: Zeler, mrkvu a jablko očistíme, postrúhame, trochu osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a všetko zmiešame s chrenom nakladaným v náleve. Navrchu ozdobíme pokrájaným vajcom uvareným natvrdo a najemno posekaným kôprom.
PAVLÍNA TALLOVÁ, Horné Srnie

Šunkové rezne „dva v jednom“
Potrebujeme:
600 g vareného údeného mäsa
bez kostí, olej na opekanie (množstvo upravíme podľa
potreby)
Na zemiakové cestíčko: 4 – 5 zemiakov, 2 vajcia
hladkú múku na zahustenie, soľ
po troške čierneho mletého korenia a majoránu
1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku
Postup: Najprv očistíme zemiaky, postrúhame ich (alebo dáme do mixéra, čo je rýchlejšie). Pridáme vajcia, osolíme, ochutíme korením, majoránom, cesnakom, kto chce, môže aj drvenou rascou a trochu zahustíme múkou. Údené varené mäso nakrájame na plátky ako rezne. Na panvici rozohrejeme trochu oleja, keď je už horúci, lyžicou dáme doň po kôpke cesta, roztlačíme na tenké menšie placky, poukladáme na ne po plátku údeného mäsa a prikryjeme druhou lyžicou cestíčka. Okraje lyžicou popritláčame a opečieme dočervena najprv z jednej, potom aj z druhej strany. Tieto rezne sú zároveň aj s prílohou, teda jedlom „dva v jednom, lákavo ich ozdobíme čerstvou zeleninkou a chutia k nim rôzne šaláty. Napríklad zo surovej cvikly nastrúhanej na slzičkovom strúhadle, ochutenej troškou soli, korenia, drvenej rasce a premiešanej s hustou kyslou smotanou.
KATARÍNA PETKANIČOVÁ, Bratislava

Lahôdková domáca majonéza
(k veľkonočným delikatesám)
Potrebujeme: 4 vajcia, 1 dl oleja
0,5 dl čerstvého mlieka, soľ, čierne mleté korenie
2 lyžice  horčice (kto má rád pikantnejšie,
môže pridať trochu kremžskej horčice)
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, necháme v studenej vode vychladnúť, potom ich olúpeme a pokrájame nadrobno. Prilejeme prevarené a vychladnuté mlieko, olej a šľahačom začneme šľahať.   Pridáme soľ, korenie, horčicu a došľaháme ponorným mixérom. Domáca majonéza je výborná i na  zemiakový šalát, na ktorý uvaríme v šupke 8 až 10 zemiakov, olúpeme ich, pokrájame, pridáme asi 8 menších nakladaných sladkokyslých uhoriek nakrájaných  nadrobno, postrúhame 1 očistené jablko a premiešame s majonézou. Ak treba, rozriedime troškou nálevu z uhoriek. Môžeme pridať aj uvarený, nadrobno pokrájaný zeler a kapiu nakrájanú na rezančeky alebo malé kocky. Je to skvelá príloha i k varenému údenému mäsu.
EVA JEŇOVÁ, Košice

Šunkové rolky  s ananásom
Potrebujeme:
4 plátky pražskej šunky (alebo podobnej
hranatej – základné množstvo upravíme podľa potreby)
1 téglik smotany na šľahanie  (250 ml)
50 až 100 g kompótového ananásu, hrsť posekaných
vlašských orechov, 4 pekné listy hlávkového šalátu
soľ, strúhaný chren
Postup: Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme dotuha, opatrne do nej vmiešame scedený ananás pokrájaný na malé kocky, posekané orechy a mierne osolíme. Zmesou naplníme plátky šunky, zvinieme do rolky, uložíme ich na tanieriky vystlané šalátovým listom, navrchu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a posypeme strúhaným  chrenom. Podávame s pečivom ako slávnostné predjedlo alebo na pohostenie.
Ing. MIROSLAV MILLA, Čáčov

NÁŠ TIP: Z údenej kuracej šunky pokrájanej nadrobno, zo smotany na šľahanie, soli a z čierneho  mletého korenia  vyšľaháme penu, do ktorej na záver zašľaháme aj kúsok masla (skôr nie, zrazila by  sa). Penu ozdobne nastriekame  na kúsky tmavého a svetlého toastového chleba a obložíme zeleninkou. Alebo toustíky len potrieme nátierkovým maslom a obložíme spomínanou šunkou pokrájanou na trojuholníčky – efektné a chutné!

Šaláty tradičné i exotické
Našej typickej cviklovej tradícii s chrenom konkurujú vo veľkom lákavé inšpirácie zo svetových kuchýň a ešte lákavejšia ponuka čerstvej zeleniny a ovocia bez sezónnych i zemepisných hraníc na trhu. Od čakanky, avokáda po kivi, mango a iné exotické, ale aj domáce druhy – fantázia! Poďme ju premieňať na skutočnosť...

Ovocný šalát s jogurtovou zálievkou
Potrebujeme:
3 banány, 3 hrušky, 4 kivi
2 jablká, 2 mandarínky
4 lyžice hustého bieleho jogurtu, 1 lyžicu práškového
cukru,1 lyžicu citrónovej  a 2 lyžice pomarančovej šťavy
Postup: Umyté ovocie osušíme a očistíme. Banány pokrájame na kolieska a dáme do misy. Pridáme ošúpané hrušky a jablká pokrájné na mesiačiky,  mandarínky zbavené  jadierok a pokrájané na malé kúsky, kivi na kolieska. Pripravené ovocie prelejeme bielym jogurtom zmiešaným s práškovým cukrom, ako i s citrónovou a pomarančovou šťavou. Všetko zľahka premiešame a dáme odležať do chladu aspoň na 1 hodinu.
EUGÉNIA VALACHOVIČOVÁ, Vranov nad Topľou

DOBRÁ RADA:
Pestrý osviežujúci šalát pripravíme aj zo 4 plátkov ananásu z konzervy, pokrájaných na malé kocky, z 1 konzervy scedených mandarínok, 3 kivi a  2 banánov ošúpaných a pokrájaných  na kolieska, očisteného manga pokrájaného na kocky, 1 lyžice citrónovej a 2 lyžíc pomarančovej šťavy a šťavy z 1/2 grapefruitu. Všetko spolu zľahka  premiešame, dáme vychladiť a pri podávní posypeme strúhanou čokoládou (nemusíme). Šalát bude pôsobiť ešte exotickejše, ak ho naaranžujeme  do vymývaných  a vydlabaných polovičiek pomarančov, grapefruitov či ananásu.

Exotický miešaný šalát
Potrebujeme:
5 paradajok, 2 - 3  zdravé pevné banány,
čierne olivy bez kôstok, 2 pomaranče (môže byť
aj žltý melón, dostať ho nepretržite, nielen v sezóne)
Na nálev: 1 lyžicu horčice, 1/2 pohára olivového oleja
1/2 pohára jemného vínneho octu, soľ, trochu čierneho
mletého korenia,  kto chce aj citrónovú šťavu a cukor
podľa chuti
Postup: Umyté paradajky pokrájame na kolieska a uložíme po okraji misky. Do stredu dáme olúpané banány pokrájané na kolieska, poprekladáme ich dielikmi očistených pomarančov a čiernymi olivami. Všetko výdatne pokvapkáme nálevom vyšľahaným  metličkou  a podávame dobre schladené.
EVA ILLÉŠOVÁ, Trenčín

NÁŠ TIP: Ak sa vám nechce variť a čistiť  čerstvú cviklu a chcete dodržiavať tradíciu, kúpte si hotovú, sterilizovanú v sladkokylom náleve. Sceďte ju, pridajte do nej kyslú smotanu alebo smotanový jogurt a posypte posekanými orechmi. Stačí aj len ju premiešať  s nakladaným chrenom. Taktiež môžeme k údenému zmiešať strúhaný nakladaný chren s očisteným a postrúhaným   jablkom a môžeme, ale nemusíme dochutiť  lyžicou-dvoma čistého mäsového vývaru.

Mrkvovo-medový šalát s kukuricou
Potrebujeme:
500 g mrkvy (podľa potreby viac alebo menej)
med a citrónovú šťavu podľa chuti, 1 konzervu
sterilizovanej cukrovej kukurice
Postup: Mrkvu očistíme, postrúhame najemno a dáme do misy. Med trošku nahrejeme, aby bol tekutý, zmiešame s citrónovou šťavou, nalejeme na mrkvu, pridáme scedenú, odkvapkanú kukuricu a zľahka premiešame. Podávame ako osviežujúcu prílohu k sviatočným mäsovým jedlám. Namiesto kukurice môžeme nastrúhať do mrkvy 2 očistené jablká.
MARIANA KONTROVÁ, Sirk

Zeleninový šalát s čiernymi olivami
Potrebujeme:
4 paradajky, 1 malú šalátovú uhorku
1 hlávkový šalát, 1 cibuľu, trochu pažítky
150 g tvrdého syra, čierne olivy bez kôstok
Na zálievku: 2 lyžice vínneho octu, 5 lyžíc olivového
oleja, soľ, oregano,  čierne mleté korenie
Postup: Všetku zeleninu umyjeme a osušíme. Paradajky pokrájame na osminky, mladú uhorku nastrúhame aj so šupkou na kolieska, šalát  rozoberieme na lístky, cibuľku a pažítku nasekáme nadrobno a syr nastrúhame na hrubom strúhadle na rezančeky. Do misy naskladáme šalátové listy, pridáme pripravené paradajky, uhorku, syr a olivy. V mixéri dobre premixujeme ocot, olej, soľ, trošku oregana, mleté čierne korenie a  zalejeme šalát. Podávame  vychladené ako prílohu i samotatne, s bielym pečivom.
VIERA KRUŠINOVÁ, Žilina

Sladká chvíľa pre labužníkov
Ani najexkluzívnejšie sviatočné menu by sa mnohým nerátalo, ak by v ňom chýbal na záver sladký dezert. Taký neobyčajný, slávnostný. Aby sa nad ním rozplývali aj kúpači, šibači či iní veľkonoční hostia...  Presne tým sme sa riadili pri výbere nasledujúcich maškŕt.

Zákusok Kopa dreva
Potrebujeme:
300 g margarínu na pečenie
500 g hladkej múky špeciál, 1 vajce
100 g práškového cukru, 1/2 lyžičky jedlej sódy
160 g kyslej pochúťkovej smotany
Na krém: 250 g masla, 1 vajce, 2,5 dl mlieka
250 g práškového  a 1 vrecúško vanilkového cukru
1 balíček krémového prášku Zlatý klas
Na plnenie dlhých trubičiek: 2 poháre (1 pohár = 7 dl)
zaváraných vykôstkovaných čerešní alebo višní, cukor
Na ozdobu: kandizované (glazé) čerešne alebo višne,
strúhanú čokoládu
Postup: Z preosiatej múky, margarínu a ostatných prísad vymiesime hladké cesto a rozdelíme ho na 15 rovnakých častí – bochníčkov. Zabalíme ich do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Pripravíme si krém: Vajíčko vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, krémovým práškom, postupne pridáme mlieko a nad parou uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť a vmiešame maslo. Cesto vyberieme z chladničky a jednotlivé časti rozvaľkáme na pásy približne 40 x 6 cm (dĺžku volíme podľa veľkosti plechu), rozložíme na ne scedené a vykôstkované čerešne alebo višne, ak treba prisladíme a zvinieme do trubičky. Poukladáme ich pomocou utierky na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa navzájom nepripiekli a v rúre upečieme. Hotové necháme vychladnúť, potom ich ukladáme na seba a spájame krémom. Ukladáme ich ako kopu dreva,  pyramídovite: naspodok dáme 5 trubičiek, na ne 4, potom 3, ďalšiu vrstvu 2 a  navrch dáme poslednú trubičku. Celú „kopu“ natrieme ešte zvyšným krémom, posypeme strúhanou čokoládou a ozdobíme kandizovanými čerešňami alebo višňami. V sezóne môžeme zákusok vyskúšať s čerstvým ovocím.
MONIKA BELAŇOVÁ, Jasová
Poznámka: S týmto vlastným zákuskom sa naša tvorivá spolupracovníčka pani Belaňová prihlásila do 1. ročníka súťaže v pečení sladkých a slaných dobrôt, ktorú nedávno zorganizovali v Nových Zámkoch. Jej originálny výtvor zaujal porotu, v kategórii zákuskov získala  3. cenu. Blahoželáme!

Orechovo-tvarohové rezy pod penou
Potrebujeme na orechové cesto:
200 g polohrubej múky
1/2 vrecúška prášku do pečiva, 150 g mletých orechov
200 g práškového cukru, 150 g margarínu
1 veľké, alebo 2 malé vajcia
Na tvarohové cesto: 1 kg tvarohu (mäkkého, odtučneného)
150 g kryštálového a 1 vrecúško vanilkového cukru
1 malý balíček hrozienok, 150 g masla
4 žĺtky, 200 g strúhaného kokosu
1 balíček krémového prášku Zlatý klas
Na penu: 4 bielky, 4 lyžice kryštálového cukru
Postup: Najprv pripravíme orechové cesto: Preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme ostatné suroviny (ak treba, aj 2 lyžice studenej vody) a dobre vypracujeme. Hotové cesto rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech vysypaný polohrubou múkou a okraje trochu zdvihneme. Všetky suroviny na tvarohové cesto spolu vymiešame, pridáme umyté hrozienka a rovnomerne rozotrieme na  pripravené orechové cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry a ešte pred dopečením vyberieme. Rovnomerne navrch nanesieme penu vyšľahanú dotuha  z bielkov a cukru, dáme späť do rúry a po 2 až 3 minútach rúru vypneme, koláč však v nej necháme ešte 15 až 20 minút, potom je už hotový. Po vychladnutí krájame na úhľadné rezy a môžeme podávať.
ĽUDMILA UHLIARIKOVÁ, Zvolen

Broskyňový zákusok so šľahačkou
Potrebujeme:
1 pohár (2 dl) kryštálového a
1 vrecúško vanilkového cukru, 3 vajcia
1/2 pohára oleja, 2 poháre hrubej múky, 1/2  vrecúška
prášku do pečiva, 3/4 pohára mlieka (dávka je na menší
plech, alebo na väčšiu tortovú formu)
Na plnku: 2 dl mlieka, 1 balíček krémového prášku Zlatý
klas alebo Zlatica, 150 g práškového cukru, 150 g masla
alebo Helie, broskyňový džem, 1 pohár (7 dl) alebo konzervu
zaváraných broskýň
Na ozdobu: 1 téglik smotany na šľahanie, 1 stužovač
trošku cukru, strúhanú čokoládu, mesiačiky broskýň
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme olej, hrubú múku s práškom do pečiva, mlieko, dobre vymiešame a vylejeme na menší vymastený plech vysypaný polohrubou múkou, alebo do rovnako pripravenej tortovej formy a v rúre upečieme. Zatiaľ otvoríme  broskyňový kompót, scedíme, odkvapkané broskyne pokrájame na tenké plátky a odstránime z nich prípadnú šupku. Pripravíme plnku: Z 2 dl mlieka a balíčka krémového prášku uvaríme hustú kašu. Maslo alebo Heliu vyšľaháme s práškovým cukrom dopenista a opatrne zmiešame s vychladnutou kašou na hladký krém. Upečený a vychladnutý piškótový plát či tortový korpus potrieme najprv broskyňovým džemom, husto naň poukladáme pripravené tenké plátky broskýň, na to nanesieme krém a nožom pekne uhladíme. Takto si môžeme dezert pripraviť už deň vopred a odložiť zatiaľ do chladničky. Pár hodín pred podávaním ozdobne nanesieme na krém čerstvo vyšľahanú šľahačku so stužovačom a ozdobíme plátkami broskýň. Môžeme prizdobiť aj strúhanou čokoládou.
OĽGA ŠKULTÉTYOVÁ, Poruba

NÁŠ TIP: Pred nejakým časom nám pani Škultétyová  poslala recept na Ministerský zákusok a odvtedy, ako bol uverejnený, sa ho opäť dožadovalo viacero čitateliek. Nuž, je to ozajstný sen  labužníkov, ľahučký, nenáročný na prípravu. Dopenista vyšľaháme 5 žĺtkov s 80 g vanilínového cukru (4 vrecúška po 20 g), primiešame 80 g mletých orechov a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na široký, nízky plech vyložený mastným papierom na pečenie a v rúre pri strednej teplote upečieme. Ešte teplý plát aj s papierom zložíme po šírke plechu na 3-krát. Po vychladnutí plát rozložíme, stiahneme z neho papier a natrieme dotuha vyšľahanou smotanou na šľahanie (250 ml) bez cukru.  Znova na trikrát stočíme a polejeme čokoládovou polevou (z  čokolády na  varenie roztopenej s kúskom masla). Po stuhnutí krájame na rezy hrubé asi 3 cm .

Plnené kornútiky – „zmrzlinky“
Potrebujeme:
1 balík podlhovastých tortových oblátok
4 dl mlieka, 4 žĺtky,1 Heru, 100 g hladkej múky
200 g práškového a 2 vrecúška vanilkového cukru
Na polevu: 100 g čokolády na varenie, 4 lyžice oleja
Postup: Mlieko, žĺtky, múku a vanilkový cukor najprv za studena dobre rozmiešame, potom pomaly uvaríme na vláčny krém a necháme vychladnúť. Heru vymiešame (vyšľaháme) s práškovým cukrom  a pomaly pridávame studený žĺtkový krém. Keď je hotový, dáme opäť do chladničky stuhnúť. Oblátky opatrne pokrájame na štvorce veľké 10 x 10 cm. V hrnci s priemerom asi 20 cm rozohrejeme 0,5 litra vody a navrch upevníme redšiu plátenú utierku. Postupne na ňu kladieme oblátky, necháme ich zmäknúť, šikovne zoberieme a skrútime do kornútika – ide to ľahko. Kornútiky uložíme na rovnú misu, pomocou cukrárskeho vrecka ich naplníme krémom, potom do polovičky namáčame do lesklej polevy z čokolády roztopenej s olejom. Lahodné a efektné!
CECÍLIA MINÁROVÁ, Slepčany

Mafinky, zmrzlinky  a iné maškrtinky
Slávnostným, až honosným zákuskom sa malým  kúpačom – šibačom až tak nezavďačíme, to skôr koláčikmi a rôznymI maškrtami rovno do ruky. A úplne sa rozžiaria, keď ich naaranžujeme na misy i s vajíčkami a rôznymi  veľkonočnými figúrkami z čokolády...

Čokoládové mafinky
Potrebujeme:
2 vajcia, 1/2 hrnčeka práškového cukru
1/2 hrnčeka oleja, 1  vrecúško  vanilkového cukru
2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky, 1 vrecúško prášku do
pečiva, mlieko podľa potreby, 100 g nalámanej čokolády  
Postup: Vajíčka, cukor, olej a vanilkový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a podľa potreby mlieko. Nakoniec vmiešame čokoládu polámanú na malé kúsky. Na mafinovom plechu vyložíme formičky ešte papierovými košíčkami a naplníme do 2/3 cestom (ak nemáme mafinový plech, použijeme dvojité košíčky a poukladáme ich na plech. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 185 °C približne 20 až 25 minút.
VLADIMÍR DROPČO, Banská Bystrica

Tvarohové mafinky
Potrebujeme:
150 g jemného tvarohu
100 g Hery, 1 vrecúško vanilkového cukru, 3 vajcia
130 g kryštálového cukru, 200 g polohrubej múky
1 balíček kakaového pudingu, 1 lyžičku sódy bikarbóny
1 lyžičku prášku do pečiva, 1 téglik pochúťkovej smotany
Postup: Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a s Herou. Múku zmiešame s  práškom do pečiva, pudingom, sódou  a primiešame do vajíčkovej hmoty, do ktorej sme pridali aj smotanu. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom a s 1 lyžicou kryštálového cukru. Do mafinových formičiek dáme naspodok 1 lyžicu cesta, potom 1 lyžicu tvarohovej plnky a zase cesto, nie  však doplna – mafiny  pri pečení narastú. Navrch povtláčame  posekanú čokoládu na varenie, vložíme do rúry a pečieme pri 180° C asi 20 minút.
ANDREA JUHÁSZOVÁ, Ožďany

Banánovo-piškótové bombičky
Potrebujeme:
1 balík detských okrúhlych piškót
jahodový, malinový alebo ríbezľový džem
2 - 3 zrelé, ale pevné banány, trochu citrónovej šťavy
čokoládovú polevu, šľahačku, na ozdobu ovocie alebo
veľkonočné cukríky, dlhšie  špajdle, papierové košíčky
Postup: Banány olúpeme, pokrájame na hrubšie kolieska a jemne pokvapkáme citrónovou šťavou. Piškóty na rovnej strane natrieme džemom, medzi ne vložíme kolieska banánov, spojíme a napicháme na špajdle tak, aby sa ich na jednu zmestilo s malými odstupom aspoň 5 a celé namočíme do roztopenej čokoládovej polevy. Necháme odkvapkať  a keď poleva stuhne,  špajdlu opatrne vytiahneme. Môžeme povkladať do farebných papierových košíčkov, navrch  nastriekať šľahačku a ľubovoľne ozdobiť.
KATARÍNA ZATROCHOVÁ, Rožňava

NÁŠ TIP: Pamätáte sa ešte na Rafaelo podomácky? Fičalo našimi kuchyňami jedna radosť a mladým gazdinkám ho radi pripomenieme – potešia sa mu nielen malí kúpači a šibači: 250 g práškového a 1vrecúško vanilkového cukru, 1 dl vody, 250 g stuženého tuku (Cera) a 200 g sušeného mlieka vymiešame nad parou, až vznikne kompaktná masa. Po vychladnutí z nej vytvarujeme  guľky, do  stredu každej zabalíme aj oriešok alebo mandľu, chutnejšie sú však kompótové alebo kandizované čerešne či višne bez kôstok. Hotové guľky obalíme v  strúhanom kokose a môžeme dať do papierových košíčkov.     

Zapletané tajomstvá
Máme radi tradície, a tú veľkonočnú dotvárajú rôzne kysnuté (i nekysnuté) koláče. Gazdinky i domáci majstri kuchári do nich vkladajú aj kúsok vlastnej fantázie, šikovnosti, také rôzne malé finty, aby tieto dobroty boli nezabudnuteľné. Niektorí si svoje tajomstvá strážia, mnohí sa však o ne s radosťou podelia. I na našich stránkach. Tak ďakujeme a – peknú Veľkú noc!
Aj veniec, aj bochník
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 4 žĺtky plus 1 vajce
220 g masla alebo margarínu, 60 g droždia
220 g práškového a 1/2 vrecúška vanilkového cukru
4 dl vlažného mlieka, postrúhanú citrónovú kôru
trochu rumu, trochu soli (asi 10 g), 100 g hrozienok
70 g olúpaných mandlí, tuk na vymastenie plechu (margarín
alebo masť)
Postup: Z trochy mlieka, múky, cukru a z drožddia pripravíme kvások. V mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami, postupne pridávame preosiatu múku, vlažné mlieko, v  ktorom sme rozmiešali soľ (mlieko prilievame pomaly, podľa hustoty cesta), rum, vanilkový cukor a trochu postrúhanej citrónovej kôry. Najprv miešame cesto varechou, potom ho preložíme  na  pomúčenú dosku, postupne doň pridáme zvyšnú múku a rukami vymiesime tak, aby sa cesto nelepilo na dosku (malo by byť pomerne tuhé). Nakoniec pridáme hrozienka a časť nakrájaných mandlí, cesto vložíme späť do misy a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď  svoj objem zväčší dvojnásobne, znova ho preložíme na dosku a rozdelíme na dve časti. Z jednej vytvarujeme bochník, preložíme ho na vymastený plech a necháme  ešte vykysnúť.  Potom bochník potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme zvyšnými pokrájanými mandľami a ostrým nožom urobíme v  strede  kríž. Z druhej polovice cesta urobíme tri dlhšie šúľky, upletieme z nich vrkoč, skrútime do  venca, taktiež preložíme na vymastený plech a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme nakrájanými mandľami a oba koláče pomaly  pečieme  (buď spolu, alebo osobitne) asi 45  minút až hodinu. Ak chceme len veniec alebo len bochník, pripravíme cesto z polovičnej dáv ky.
OĽGA KOVÁCSOVÁ, Nové Zámky

NÁŠ TIP: Obľúbený veľkonočný  veniec, ale nekysnutý, nám  ponúkol Ing. Miroslav Milla z Čáčova. Cesto vymiesime z 500 g polohrubej múky zmiešanej so štipkou soli a 1 a 1/2 vrecúškom prášku do pečiva, 250 g mäkkého tvarohu, 2 vajec rozšľahaných s 1 dl mlieka (podľa potreby), 8 lyžíc oleja, 120 g práškového a 2 vrecúšok vanilkového cukru, trošky strúhanej citrónovej kôry a šťavy.  Uurobíme 3 dlhé valčeky, spletieme ich do vrkoča a spojíme do venca a na  vymastenom plechu dáme piecť.  Po vychladnutí potrieme veniec citrónovou polevou, posypeme mandľami, lentilkami alebo cukríkovými vajíčkami.

„Resanka“
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky špeciál
150 g práškového cukru, 1 a 1/2 kocky droždia
sneh  z 3 bielkov, 4 dl mlieka,1 dl oleja
Na plnku: 2 balíčky čokoládového pudingu
2 lyžice kakaa, 300 g kryštálového cukru, 1/2 litra  mlieka
1/2  čokolády na varenie, 1 Palmarin
Postup: Do múky rozmrvíme droždie, pridáme ostatné uvedené suroviny, sneh vyšľahaný dotuha, dobre vymiesime a hotové cesto môžeme, ale nemusíme nechať kysnúť. Potom ho rozdelíme  na 8 dielov, každý vyvaľkáme na obdĺžnik (podľa dĺžky plechu) a rozdelíme na ne plnku, ktorú pripravíme takto: Z mlieka, pudingového prášku, kakaa, kryštálového cukru a čokolády uvaríme hustý krém a ešte do teplého zamiešame Palmarin. Plnku rozotrieme  na cesto, stočíme ako roládu, potom dve a dve rolády spletieme a dáme na vymastený plech (môžeme potrieť aj žĺtkom). Upečieme a ešte horúci koláč potrieme studenou vodou.
ZUZANA TANÁČOVÁ, Trenčianske Stankovce

Moravské tvarohové rožky
Potrebujeme:
500 g hladkej múky špeciál  (alebo
babičkinej), 250 g Perly, 2 vajcia, 2 vrecúška  vanilkového
cukru, 1 kocku droždia, necelého 1/4 litra mlieka a trošku
cukru na kvások, mäkký hrudkový tvaroh na plnku (asi 300
g), 1 žĺtok, trošku strúhanej citrónovej kôry, hrozienka
cukor podľa chuti, na potretie 1 žĺtok  rozmiešaný s 1 až 2
lyžicami mlieka, práškový cukor na posypanie
Postup: Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások. Po vykysnutí pridáme do misy ostatné suroviny, vypracujeme cesto a nenecháme ho kysnúť, ale zabalíme  ho do potravinovej fólie (vrecúška) a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň cesto vyberieme, necháme vykysnúť, potom rozdelíme na 8 bochníkov, rozvaľkáme ich do kruhu  a rozkrájame každý na 8 častí – trojuholníkov. Na širší koniec  trojuholníkov dáme lyžičkou tvarohovú plnku, zvinieme k špici, konce mierne ohneme do tvaru rožka, poukladáme na pomastený plech (alebo  vystlaný papierom na pečenie), potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom a v rúre upečieme dozlata. Nakoniec rožky posypeme práškovým cukrom. Tento recept pochádza  z Lostíc pri Olomouci, je už súčasťou našej veľkonočnej tradície.
Ing. MÁRIA VRKOSLAVOVÁ, Bratislava

Autor: Helena Potocká
Foto: Thinkstock, archív

- - Inzercia - -