Dnes je nedeľa, 25.august 2019, meniny má: Ľudovít
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Víno, pizza, makaróny...

júl 26, 2011 - 09:14
Taliansko je obľúbenou turistickou destináciou. Nečudo, na svoje si tam prídu aj tí, čo chcú len tak bezstarostne ležať na piesočnatej pláži, ale aj „obšľapávači“ kultúrnych pamiatok. Nezáleží na tom, ku ktorému typu patríte, v jednom sa určite zhodneme všetci – talianska kuchyňa je úžasná. Stačí si len spomenúť na pizzu, špagety, bazalku či mozarellu... Pokiaľ sa chystáte do krajiny v tvare čižmy alebo ste sa z nej práve vrátili, pripravte pre seba a svojich blízkych malú taliansku hostinu a predĺžte si tak svoj dovolenkový pobyt.

Predjedlo

Bruschetta s kozím syrom a jablkami

1 bageta
jablko
kozí sýr
čerstvé bylinky – tymian, oregano
soľ, korenie

Postup: Bagetu nakrájame na plátky a suché dáme do rúry zapiecť na tri minúty. Jablko ošúpeme, zbavíme jadra a nakrájame na drobné kocky. Syr buď nakrájame alebo rukou natrháme na drobné kúsky. Zmiešame s jablkom a pridáme nasekané bylinky, osolíme a okoreníme. Natrieme na opečené bagety a dáme ešte na 1-2 minúty zapiecť, kým nezmäkne syr.

Polievka

Minestrone

100 g slaniny nakrájanej na drobné kúsky
205 g čerstvého hrášku
2 mrkvy
1 veľká cibuľa
1 pór
stopkový zeler
4 veľké paradajky
2 zemiaky
2 cukiny
bobkový list
čerstvé bylinky – tymián a petržlen
3 PL olivového oleja
soľ a korenie
100 g uvarenej bielej fazule (preferujeme čerstvú)
cestoviny (kolienka)

Postup: Slaninu dáme do hrnca a pražíme. Medzitým si ošúpeme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Keď je slanina hotová, pridáme do hrnca olej a cibuľu a chvíľu restujeme. Paradajky sparíme a zbavíme šupky. Všetku zeleninu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Všetko okrem zemiakov vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Ochutíme soľou a korením a pridáme bobkový list. Varíme asi dvadsať minút a pridáme zemiaky. Varíme, kým zelenina nezmäkne. V druhom hrnci uvaríme cestoviny. Uvarené cestoviny dáme do polievky a všetko spolu ešte chvíľu povaríme. Podávame ozdobené bylinkami.

Ľahšie hlavné jedlo

Penne s tuniakom a paradajkovou omáčkou

cestoviny Penne
2 strúčiky cesnaku
1dcl bieleho vína
konzerva tuniaka
1 cibuľa
konzerva lúpaných paradajok
čerstvá bazalka
olivový olej
soľ a korenie
parmezán

Postup:
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode. Na rozpálený olej pridáme pretlačený strúčik cesnaku, tuniak a oregano. Pražíme dve minúty. Pridáme nastrúhaný parmezán a víno a varíme. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Cibuľu nasekáme nadrobno a spolu s prelisovanými dvomi strúčikmi orestujeme na oleji. Pridáme nasekanú bazalku a zalejeme lúpanými paradajkami. Okoreníme a osolíme, kto chce, môže pridať lyžicu cukru. Varíme asi 20 minút a nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom. Hotovú omáčku pomiešame s tuniakom a prelejeme cez penne. Posypeme parmezánom a ozdobíme bazalkou.

Mäsové hlavné jedlo

Lasagne s bolonskou omáčkou

500 g mletého bravčového mäsa
1 balíček lasagnového cesta
6 veľkých paradajok
1 dcl červeného vína
čerstvá bazalka
2 strúčiky cesnaku
kečup
soľ, korenie
olivový olej
maslo
1 cibuľa
50 g hladkej múky
½ l mlieka
parmezán
muškátový oriešok

Postup: Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Pridáme prelisovaný cesnak,  mleté mäso, soľ, korenie a podlejeme vínom. Dusíme dvadsať minút. Zatiaľ si pripravíme bešamelovú omáčku. Rozpustíme maslo, pridáme múku a chvíľu pražíme. Zalejeme mliekom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Pridáme muškátový oriešok, nastrúhaný syr a osolíme. Lasagnové pláty namočíme na chvíľu do teplej vody, aby trochu zmäkli. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom a na dno uložíme pláty cesta. Naň dáme mäsovú zmes a bešamel. Prikryjeme plátmi cesta a vrstvíme asi štyri poschodia. Na vrch dáme pláty potreté bešamelovou omáčkou. Zapekáme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch približne 30 minút.

Dezert

Tiramisu

200 g práškového cukru
4 žĺtky
4 cl likéru amaretto
500 g mascarpone
1 balíček podlhovastých piškót
1 hrnček kávy
2 cl čerešňovice
kakaový prášok

Postup:
Cukor vymiešame so žĺtkami mixérom do peny. Pridáme polovicu Amaretta a pomaly vmiešame mascarpone. Piškóty namočíme v káve a ukladáme na dno zapekacej misy. Pokvapkáme čerešňovicou a potrieme polovicou krému. Naň dáme ďalšiu vrstvu piškót namočených v káve, ktoré pokvapkáme zvyšným amarettom. Nanesieme zvyšný krém a posypeme kakaom. Necháme odležať v chladničke aspoň tri hodiny a podávame.

Milé čitateľky, ak ste si aj vy priniesli z dovolenky okrem suvenírov aj nejaký zaujímavý recept medzinárodnej kuchyne, budeme radi, keď sa oň podelíte. Recepty spolu s fotkou nám zasielajte na adresu redakcie Slovenka, Dr. Vl. Clementisa 10, 821 02 Bratislava

 

KRISTI KLEIMAN
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -