Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Tatry sú naša srdcovka

apríl 20, 2014 - 14:39
Počas sviatkov mávajú tatranskí chatári plné ruky práce. Medzi nich už dávno zapadla Danka Fassingerová, ktorá šéfuje Bilíkovej chate, i Janka Kalinčíková, ktorá má pod palcom Zamkovského chatu. V niečom sa však od svojich mužských kolegov líšia. Obe pôvabné dámy si počas veľkonočných sviatkov užijú aj poriadnu kúpačku od svojich hostí...
Domáci hovoria, že v Tatrách „skapal pes“, keďže tohtoročná lyžiarska sezóna bola vzhľadom na snehovú nádielku veľmi slabá a turistická sezóna sa poriadne ani nerozbehla. No skorý nástup teplých slnečných dní napovedá, že turistika bude mať v Tatrách zelenú... V Hornom Smokovci, kde sme s kolegom fotografom ubytovaní, je síce naozaj prázdno, ale na Bilíčke, ako mnohí turisti Bilíkovu chatu volajú, v čase našej návštevy niekoľko hostí popíja bylinkový čaj či kávu alebo sa zahrieva teplou polievkou. Chata leží pri Hrebienku, na úpätí Slavkovského štítu v nadmorskej výške 1 255 metrov. Zo Starého Smokovca sa k nej dostanete pešo alebo pozemnou lanovkou, my sme si zvolili prvú možnosť. 
 
Koláče od hostí
Na Zamke, ako Zamkovského chatu miestni volajú, nás Janka pohostí voňavým bylinkovým čajom a kalíškom horca, tatranského bylinného likéru. O chvíľu sa na terase usadí aj skupina vitálnych dôchodcov, najstarší z nich má vyše osemdesiat, a objednávajú si pivo, čaj i kávu. Aj ich Janka pohostí kalíškom horca. „To je môj marketing. Keď sa niekto premôže a vyšliape až sem, má zrejme otvorené srdce,“ hovorí s úsmevom. Hladošom po túre dobre padne horúca polievka – kapustová, šošovicová, cesnaková. Aj tu ponúkajú overenú klasiku – maďarský a segedínsky guláš, klobásu, halušky, bryndzové pirohy. Bonusom sú vynikajúce parené buchty a knedličky s čučoriedkami. Jedálny lístok sa nemení ani počas  sviatkov. „Naopak, neraz nás naši hostia ponúkajú svojimi koláčikmi, vajíčkami a varenou šunkou, ale neodpustia si ani veľkonočnú šibačku a oblievačku,“ smeje sa chatárka, ktorá na domáci sviatočný stôl okrem zákuskov, mäsových a vaječných pochúťok pripravuje aj veľkonočnú hrudku. 
 
Veľkonočná hrudka
Potrebujeme: 1 l plnotučného mlieka, 10 vajec, ½ ČL soli, štipku čierneho korenia, môžete pridať aj čerstvé alebo sušené bylinky 
Postup: Surové vajcia zmiešame s litrom mlieka, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhrudkovatie. Precedíme cez utierku alebo gázu, zabalíme do batôžteka a necháme odkvapkať až do vychladnutia. Potom hrudku vyberieme a nakrájame na plátky.
 
Krása Tatier vás dostane
„Na chate stabilne pracujú štyria muži, ale v lete som tu skoro stále aj ja. Máme vlastnú vodnú turbínu, splachovacie záchody i vodovod. Káble pevnej telefónnej linky sú povešané na konároch stromov a chytíme aj SMS,“ opisuje technické vymoženosti mama desaťročného Krištofa a ročnej Rebeky. Jankin manžel Peter pomáha vždy, keď má v práci voľno. Aj títo manželia trávia všetky sviatky v práci. „Cítim sa tu ako doma. Mám strojnícku priemyslovku, vyštudovala som hydrogeológiu i ekonómiu, takže okrem elektriny rozumiem všetkému, čo potrebujem. Hoci sme len na hodinu vzdialení od civilizácie, fungujeme v tvrdších podmienkach. Je to však viac o horách, o prírode okolo nás a o ľuďoch, s ktorými ťaháme za spoločný povraz.“
Bilíkova i ostatné nižšie položené tatranské chaty využívajú na zásobovanie lanovku či autá, no na najvyššie položené chaty, teda aj na Zamkovského, musia všetko vyniesť vysokohorskí nosiči na svojich chrbtoch. Za týždeň vynesú až štyri tony materiálu – potraviny, plynové bomby, pohonné látky, všetko potrebné. Odpadky z chaty zase znášajú na chrbtoch dolu. Aj Bilíčka aj Zamka sú otvorené celoročne, turistom ponúkajú občerstvenie aj nocľah, útočisko i pomoc. Oddych vo vysokohorskom prostredí s klimatickými liečebnými účinkami má totiž neopísateľné čaro. Paradoxne, akoby aj tie polámané lesy, ktoré v roku 2004 zničila víchrica, ešte viac nechali vyniknúť hrdú a divokú krásu tatranských štítov. Podmanivá sila Tatier vás vždy a nanovo doslova omráči...
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
DENISA MARINKOVIČOVÁ
Foto: Daniel Kaplavka

- - Inzercia - -