Dnes je piatok, 21.september 2018, meniny má: Matúš
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Tuniak v hlavnej úlohe

február 28, 2015 - 20:29
Tuniaka môžete jesť takmer so všetkým. Vyskúšajte rôzne variácie jedál na raňajky, obed, večeru či desiatu, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve tuniak.
Gurmánske raňajky
 
Ingrediencie (2 osoby): 
4 krajce špaldového kváskového chleba
4 vajcia 
80 g tuniaka Calvo v paradajkovej omáčke
30 g masla  
2 PL* olivového oleja 
50 g rukoly 
2  paradajky 
1 PL* nakrájanej vňate  petržlenu alebo koriandra
kôra z citróna
 
Príprava:
V stredne veľkom hrnci prevaríme vodu a pridáme 1 polievkovú lyžicu octu. Znížime plameň, lyžicou vytvoríme vír a priamo doň rozbijeme vajíčko. Varíme približne 4 minúty a proces opakujeme s ďalšími vajíčkami. Šikovnejší môžu hádzať vajcia aj v 30 sekundovom intervale. Opečieme tenšie krajce chleba, natrieme maslom a rozdrobíme tuniaka. Postrúhame citrónovú kôru a poukladáme listy rukoly. Na chlieb položíme uvarené vajíčko, ktoré sme sitkom vybrali z horúcej vody. Dochutíme morskou soľou, štipkou čierneho korenia a pokvapkáme olivovým olejom. Na záver dozdobíme čerstvým koriandrom, petržlenom a podľa chuti aj chilli lupienkami.
 
Tip:  Namiesto chleba môžeme použiť aj nekvasené placky tzv. ”wrapy”.  Varianty tuniaka sú tiež voliteľné, pričom najviac sa nám osvedčil  v paradajkovej omáčke.
 
Tuniakový tanier a la “CUBA”
 
Ingrediencie (2 osoby):      
2 konzervy tuniaka Calvo 160 g vo vlastnej šťave 
300 g čiernej fazule 
200 g nakrájaných paradajok  
1 červená paprika 


1 červená cibuľa 
2 strúčiky cesnaku
2 avokáda 
2 PL* olivového alebo kokosového oleja  
morská soľ, čierne korenie,
bobkový list, rímska rasca,
tabasco, limetka
 
Extra prílohy:
nekvasené placky zo špaldovej múky
naturálna ryža
 
Príprava: 
Použijeme vopred namočenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu. Na panvici na oleji opražíme cibuľku, cesnak a nadrobno nakrájanú papriku. Pridáme nakrájané paradajky a fazuľu. Zmes ochutíme čajovou lyžičkou rímskej rasce a ostatným korením. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Podľa chute môžeme pridať aj chilli. Fazuľovú zmes servírujeme na šalátové listy, doplníme tuniakom a čerstvo nakrájaným avokádom. Na ozdobu odporúčame použiť čerstvý koriander, limetky alebo petržlen.
 
Tip: Tento recept môžeme podávať aj na studeno ako letný šalát. 
 
 
Energický quinoa šalát s tuniakom
 
Ingrediencie (2 osoby):
160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji 
200 g quinoi (prípadne môžeme nahradiť hnedou ryžou)
2 hrnčeky vody
100 až 120 g kukurice 
100 až 120 g bielej väčšej fazule (½ hrnčeka)
1 červená paprika 
½ šalátovej uhorky 
100 g špenátových listov (1 hrnček)
morská soľ a čierne korenie
extra panenský olivový olej 
citrón 
 
Príprava:
Quinou namočíme a uvaríme rovnako, ako keby sme varili ryžu. Necháme aspoň 10 minút vychladnúť a zamiešame do nej čerstvé ingrediencie od uhorky, cez papriku až po fazuľu. Nakoniec pridáme tuniaka Calvo, dochutíme soľou a korením. Celý šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Podávame dozdobené čerstvým petržlenom.   
 
Tip: Dôležité je nechať quinou alebo ryžu vychladnúť, aby sa sformovala zdravá vláknina, ktorá je zázračnou výživou pre dobré baktérie v tráviacom trakte.
 
 
Paradajky plnené tuniakom v olivovom oleji 
 
Ingrediencie (2 osoby):            
4 veľké paradajky 
160 g tuniaka Calvo v olivovom oleji
morská soľ, čierne korenie
chilli lupienky (voliteľné)
2 PL*  zelených nakrájaných olív
čerstvá petržlenová vňať
1 citrón 
1 červená cibuľka 
1 strúčik cesnaku 
extra panenský olivový olej
 
Príprava: 
Vydlabeme paradajky, vnútro nakrájame s cibuľkou, čerstvou vňaťou a zmiešame s tuniakom v olivovom oleji. Dochutíme morskou soľou, korením, citrónovou šťavou a chilli podľa chuti. Paradajky naplníme pripravenou zmesou a vrch môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Snack môžeme využiť aj ako vhodnú chuťovku pred party, pričom podávame v kombinácii s listovým šalátom, pokvapkaný extra panenským olivovým olejom. 
 
Dobrú chuť!
 
Red
Foto: Calvo

 

- - Inzercia - -