Dnes je nedeľa, 18.november 2018, meniny má: Eugen
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Valentínska alchýmia

február 14, 2014 - 08:04
Romantický darček môže byť aj chutný. Stačí pridať správne korenie, štipku srdca a lákavý obal.
 
Brusnicová vodka
 
Potrebujeme: 0,5 litra kvalitnej vodky, sušené brusnice, sklenenú fľašu so zátkou, dekorácie na ozdobu
Postup: do litrovej fľaše  nasypeme do 10 cm výšky umyté sušené brusnice. Zalejeme ich čistou vodkou. Fľašu dobre uzavrieme a necháme na chladnejšom /nie v chladničke/ mieste 3 týždne macerovať. Po uplynutí času môžeme konzumovať aj s brusnicami alebo likér precedíme. Fľašu ozdobíme farebnými stuhami, prípadne srdiečkom. 
 
Brusnicový zázrak
 
Čokoládový likér
 
Potrebujeme: 150 g kvalitnej horkej čokolády na varenie (najmenej 75 percentnej), 3 dcl kondenzovaného mlieka /nesladeného/, 0,4 l rumu, 2 lyžice hnedého cukru
Postup: čokoládu a cukor rozpustíme v miske, ktorú zohrievame nad hrncom s vriacou vodou. Pridáme kondenzované mlieko, premiešame a prehrejeme, nakoniec prilejeme rum. Potom likér precedíme a prelejeme do menších ozdobných fliaš. Likér podávame chladený. Na hrdlo fľaše môžeme stuhou alebo drôtikom pripevniť venovanie. 
 
Čokoládové prekvapenie
 
Čokoládové bonbóny
 
Potrebujeme: 100 g  kvalitnej horkej čokolády na varenie (najmenej 75 percentnej), 40 g masla, 1 čajovú lyžičku rumu, koňaku alebo likéru podľa chuti.
Náplň: lieskové oriešky, drvené červené alebo ružové korenie, prípadne štipku čili, na obalenie trocha holandského kakaa.
 
Postup: čokoládu rozlámeme a dáme spolu s maslom roztopiť nad vriacou vodou. Pridáme alkohol. Teplú zmes  nalejeme do silikónových foriem na bonbóny (Tescoma), zľahka dovnútra vtlačíme lieskový oriešok a dáme vychladiť do chladničky.
Korenená varianta: do rozpustenej čokoládovej zmesi pridáme ½ lyžičky korenia, ktoré sme si predtým rozdrvili v mažiari. Necháme vychladnúť a formujeme malé čokoládové guľky. Tie obalíme v zmesi kakaového prášku s troškou rozdrveného ružového korenia. Potom dáme bonbóny na niekoľko hodín vychladiť do chladničky. 
 
Pralinky z čokolády
 
Viac sa dočítate v Praktickej Slovenke!
 
Autor: Lívia Osvaldová
Foto: Tomáš Thurzo

- - Inzercia - -