Dnes je pondelok, 23.september 2019, meniny má: Zdenka
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Veľkonočná ŠPECIALITA maestra DVORSKÉHO

marec 21, 2013 - 08:05
Svetoznámy tenorista Peter Dvorský navaril exkluzívne pre Ženský web a týždenníky STAR a SLOVENKA! Prípravu jeho obľúbenej veľkonočnej jahňaciny si môžete pozrieť dokonca aj na videu! A to nie je všetko! Okrem podrobného receptu tejto delikatesy sme pre vás pripravili aj súťaž. Smädní počas Veľkej noci rozhodne nebudete!

 

Prežili sme popoludnie s operným spevákom, ktorého pozná celý svet, a navyše nám navaril jedno zo svojich najobľúbenejších jedál. Pripravte si aj vy Veľkonočnú jahňacinu podľa receptu Petra Dvorského. 
 
Potrebujeme:
polovica jahňaťa
soľ
korenie
provensálske bylinky
cibuľa
biele víno
olej
červená cibuľa
cukina
mrkva
fenikel
petržlen
žltá paprika
zázvor
kuracia pečienka
vajcia
rožky
majoránka
 
Postup:
Mladú polovičku jahňaťa jemne poumývame, vysušíme a rozdelíme na tri kusy. Prvé dva kusy, stehno a lopatku, zbavíme najväčších kostí, aby sa nám zmestili do pekáča. Mäso nasolíme, potrieme korením a provensálskymi bylinkami a položíme do pekáča, v ktorom máme už pokrájanú cibuľu na mesiačiky v cca 7 mm vrstve. To všetko je na vymastenom pekáči. Stehno a lopatku taktiež pokvapkáme trochou oleja a navôkol podlejeme (pridáme) 3 dcl bieleho vína. Pekáč prikryjeme alobalom, dáme do vopred predhriatej elektrickej rúry a pri teplote 140°C pečieme približne jeden a pol hodiny. Medzitým si pripravíme a pokrájame asi na 2 cm veľké časti: 1 červenú cibuľu, 2 malé cukiny,  2 mrkvy, 1 fenikel, 1 žltú papriku (kapiu) a k tomu 50 g zázvoru nastrúhame na jemno. Po odstránení alobalu z pekáča pridáme túto zeleninovú zmes k mäsu, obložíme ho, prilejeme opäť biele víno a zapečieme pri teplote 150°C (cca 30 minút) do jemne červena. 
 
Tretia časť jahňaťa- rebrá – sú ideálne a šťavnaté, keď sa naplnia jarnou plnkou. Na ňu potrebujeme: 40 dkg naškrabanej kuracej pečienky, 2 stredne veľké cibule (nadrobno pokrájané), 3 vajcia, 6 – 7 rožkov, 1 dcl vody a podľa chuti možno použiť aj majoránku, soľ, nadrobno pokrájaný zelený petržlen a korenie. Keď máme plnku vymiešanú, pripravíme si pekáč, ktorý dobre potrieme olejom a takisto potrieme olejom z oboch strán aj rebrá, ktoré boli predtým osolené. Plnkou vyplníme rebrá tak, aby maximálne zakryli všetky kosti. To všetko pečieme neprikryté pri teplote 140°C po dobu asi 1 – 1,2 hodiny a občas podlievame vodou. Keď plnka dosiahne zlatisto hnedú farbu, pochúťka je hotová. 
 
K jarnej jahňacine u Dvorských podávame najčastejšie hlávkový šalát v sladkokyslom náleve. A aby sme dokonale vychutnali náš kuchársky výtvor, zapíjame ho krásne vychladeným plzenským ležiakom.
 
DOBRÚ CHUŤ!
 

- - Inzercia - -