Dnes je streda, 19.september 2018, meniny má: Konštantín
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Voňavému jahodovému koláču neodoláš!

máj 26, 2013 - 13:49
Sú sladké, jemné, lahodné a najradšej ich máme priamo zo záhrady. Onedlho sa na nás začervenajú a my im jednoducho neodoláme. Najzdravšie sú čerstvé, no vynikajúce sú z nich aj jednoduché koláče, zákusky a iné maškrty.
Efektné jahodové jednohubky
 
Ingrediencie:
250 ml šľahačky na šľahanie, 1 balíček stužovača šľahačky, 200 g veľkých jahôd, balíček vanilkového alebo čokoládového pudingu
Postup:
Pripravíme si malé servírovacie  poháriky alebo misky. Puding pripravíme podľa návodu a nalejeme asi dvojcentimetrovú vrstvu do každej nádobky. Jahody umyjeme, osušíme a priečne prekrojíme. Vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú pomocou ozdobnej rúrky nastriekame na každú spodnú polovicu jahody. Položíme na puding v miske a prikryjeme vrchnou polovicou jahody. 
 
Jahodovo-smotanová kocka
 
Ingrediencie: 
Na cesto: 4 vajcia, 100 g práškového cukru, šťava z polovice citróna, 80 g mletých mandlí, 50 g Solamylu, 1 KL prášku do pečiva, štipka soli
Na krém: 700 g jahôd, 6 dcl mlieka, 2 balíčky práškového vanilkového pudingu, 130 g kryštálového cukru,  400 ml kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), 2 PL masla
Postup:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky dôkladne vymiešame s práškovým cukrom, prikvapkáme citrónovú šťavu, prisypeme pomleté mandle, štipku soli, kypriaci prášok a Solamyl. Do hmoty zľahka vmiešame sneh z bielkov. 
Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a približne 20 minút pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme puding spolu s cukrom. Do hotového pudingu primiešame maslo, vyhneme  sa tak vzniku „kožky“. Necháme vychladnúť a pridáme smotanu alebo biele jogurty. Z upečeného cesta opatrne odstránime papier a preložíme ho na dosku. Plát potrieme  tenkou vrstvou krému a úhľadne doň poukladáme jahody špičkami nahor, aby v reze pekne ukázali. Navrstvíme zvyšok  krému, ktorého vrch zarovnáme.  Necháme zachladiť, pokrájame na kocky a v rohoch ozdobíme jahodami. Posypeme škoricou, kakaom alebo mandľovým práškom.  
Náš tip:  Po sezóne jahôd môžete  využiť iné druhy drobného ovocia – maliny, ríbezle, čučoriedky a pod. Koláč je chutný aj s kivi.  
 
Tvarohová torta s jahodovou želatínou
 
Ingrediencie:
Na cesto: 4 žĺtky, 4 PL práškového cukru, 4 PL polohrubej múky, 2 PL vody, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva 
Na krém: 250 g mäkkého jemného tvarohu, 100 ml kyslej pochúťkovej smotany, 125 g hery, 100 g práškového cukru, 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry, 1 balíček želatíny, 200 g jahôd
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom na hladkú hmotu, jemne prisypeme múku zmiešanú s  práškom do pečiva a premiešame. Pridáme vodu. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme asi 15 minút pri teplote 150 stupňov. Vznikne nám tenký plát, ktorý necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme roztlačený tvaroh, kyslú smotanu, zmäknutú heru a práškový cukor. Do krému vmiešame aj citrónovú kôru. Krémom rovnomerne natrieme vychladnuté cesto. Podľa návodu si pripravíme želatínu, do ktorej  primiešame  roztlačené jahody (môžu byť aj zmixované ručným mixérom). Jahodovú želatínu nalejeme na tvarohový krém a tortu uložíme do chladničky stuhnúť najmenej na dve hodiny. Po stuhnutí opatrne odstránime tortovú obruč.
Náš tip: Tortu môžete po obvode ozdobiť polovicami väčších jahôd striedavo rezom hore a dole.
 
Viac receptov nájdete v týždenníku SLOVENKA!
 
Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -