Dnes je štvrtok, 15.november 2018, meniny má: Leopold
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Vynikajúce recepty na cestoviny

február 19, 2015 - 10:29
Máte chuť na niečo ľahšie? Cestoviny na rôzny spôsob môžu byť výborným riešením. Dochutené kvalitným syrom, čerstvými bylinkami, zeleninou alebo chudým mäsom zasýtia a pomôžu vám zbaviť sa nadbytočných kíl.
Cesnakové vrtuľky 
 
Ingrediencie:
200 g cestovinových vrtuliek, 3 strúčiky  cesnaku, 1 väčšia cibuľa, 200 g mäkkej salámy, 50 g šampiňónov,  100 g cherry paradajok, soľ, korenie, 2 PL oleja
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, salámu a šampiňóny na väčšie kúsky. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme salámu. Mierne opražíme. Pridáme šampiňóny, ktoré sme uvarili v osolenej vode. Pokvapkáme trochou  kečupu a chvíľu povaríme. Cestoviny uvaríme podľa návodu a primiešame šampiňónovú zmes. Dochutíme soľou a korením. Napokon jemne vmiešame polovičky cherry paradajok a posypeme strúhaným syrom a čerstvou vňaťou.
 
 
 
Cannelloni plnené mäsom a mrkvou
 
Ingrediencie:
200 g cannelloni, 100 g mletej hovädziny, 100 g mletej bravčoviny, 200 g mrkvy, 200 g šampiňónov, soľ, mleté korenie, 5 PL paradajkového pretlaku alebo 50 g sušených paradajok v oleji, 2 PL oleja, 2 dl vývaru
Postup:
Mäso podusíme, keď zmäkne, prisypeme najemno nastrúhanú mrkvu a nadrobno nakrájané šampiňóny, podlejeme vývarom. Dusíme, kým sa vývar neodparí, potom primiešame kečup alebo nakrájané sušené paradajky. Zmesou plníme canelloni, ktoré zvinieme a poukladáme do zapekacej misy potretej trochou masla. Vložíme do vyhriatej rúry a pred dopečením prelejeme bešamelovou omáčkou. Podávame posypané nastrúhaným tvrdým syrom.  
 
Tip:
Bešamelová omáčka: Do roztopeného masla prisypeme múku, miešame asi dve minúty, pomaly prilejeme mlieko a hrejeme za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne. Osolíme a okoreníme, prípadne pridáme ďalšie ingrediencie podľa receptov. Máme základnú omáčku, ktorú možno rôzne dochutenú (syrom, cesnakom, bylinkami) využiť k viacerým pokrmom. 
 

Penne s karfiolom
 
Ingrediencie:
1 menší karfiol, 200 g cestovín penne, olivový olej, cesnak, 200 ml kyslej smotany, 1 vajce, korenie, soľ, 1 feferónka
Postup:
Na oleji opražíme rozotrený cesnak, korenie, nasekanú feferónku a osolíme. Karfiol rozdelíme na malé ružičky a pridáme k opraženým koreninám na oleji. Prípadne prilejeme trocha vody. Varíme asi 15 minút, občas premiešame, kým sa voda neodparí a nevznikne nám  hustejšia omáčka. Cestoviny uvaríme al dente, nasypeme do zapekacej misy, pridáme karfiolovú zmes a premiešame. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajce, a nalejeme na karfiol. Dáme na 10 minút zapiecť. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom.
 
Špenátové cestoviny s plesňovým syrom 
 
Ingrediencie:
300 g špenátových cestovín, 200 g plesňového syra typu Niva, 200 g kyslej smotany, 50 g uvarenej bielej fazule,  100 g brokolice, oregano
Postup:
Na panvici, na veľmi miernom plameni roztopíme Nivu a pridáme uvarenú bielu fazuľu. Zamiešame a posypeme oreganom. Medzitým sparíme  na drobné ružičky rozobranú brokolicu. Cestoviny uvaríme podľa návodu, jemne vmiešame brokolicu a syrovo-smotanovú omáčku.
 
Dobrú chuť!
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -