Dnes je streda, 19.september 2018, meniny má: Konštantín
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Vyskúšajte naše „vydavateľské“ maškrty

apríl 15, 2014 - 13:12
Aj v našom vydavateľstve popri intenzívnej práci na tom, aby ste aj v čase sviatkov mohli siahnuť po dobrom čítaní, myslíme aj na chuťové poháriky našich blízkych a milých. Viaceré kolegyne sa dali „nahovoriť“ a niečo dobré pripravili ešte pred sviatkami. Okrem toho, že nás vynikajúco pohostili, podelili sa s receptami aj s vami.
 Katarína Alberty Ondrejková, redaktorka Slovenky
 Šťavnatá ovocná torta
Piškótové cesto: 4 vajcia, 4 PL vlažnej vody, 200 gramov kryštálového cukru, 2 PL malinového sirupu, 150 gramov hladkej múky, 1 jahodový alebo malinový pudingový prášok, 1 bal. prášku do pečiva
Náplň: 700 ml rastlinnej šľahačky (dostanete v obchodoch pre cukrárov), 1 ovocný smotanový jogurt, malinový džem, čokoláda
Na ozdobenie: drobné ovocie (jahody, maliny, černice, čučoriedky...), mačacie jazýčky
Postup:
Bielky vyšľaháme s vodou a cukrom na penu, pridáme cukor a došľaháme na tuhú zmes, do ktorej postupne pridáme žĺtky, sirup a sypké suroviny – múku, pudingový prášok a prášok do pečiva. Nalejeme do vymastenej formy a dáme piecť na 20 až 25 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Po vychladnutí upečený korpus prekrojíme na polovicu, potrieme džemom a šľahačkou vyšľahanou s jogurtom a pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Priklopíme druhou polovicou a môžeme začať zdobiť ovocím zvrchu a mačacími jazýčkami okolo korpusu. Torta pôsobí ešte efektnejšie, keď ju na záver previažeme farebnou stužkou. 
 
Naozaj si ju piekla ty?
To si naozaj robila ty? Pri pohľade na túto sladkú pochúťku zvyknem počúvať ako prvú túto otázku.  Až potom sú mnohí zvedaví na recept. Ten je vlastne jednoduchý – naštartovať fantáziu a poslať svoju polovičku do lesa na jahody... Takto spojíte príjemné s užitočným a aj veľkonočné sviatky budú veselé!
 
 
 Daniela Paulovičová, ekonómka
 „Holúbäcí“ koláč
Cesto: 6 vajec, 270 g práškového cukru, 240 g polohrubej múky (môže sa nahradiť tretinou alebo polovicou mletými orechmi – koláč bude ešte lepší), prášok do pečiva, 5 PL vody
Plnka: 250 g masla, 150 g práškového cukru, asi 3 dl mlieka, 1 prášok maizeny, kakao, rum (nemusí byť, ale výrazne zlepší chuť), banány, pikantný lekvár
Postup:
Z bielkov vyšľaháme sneh, do toho pridáme cukor, následne postupne zašľahávame žĺtky a 5 lyžíc vody. Do masy pridáme múku a orechy zmiešané s kypriacim práškom – už len jemne premiešame. Zmes vylejeme na plech – buď vymazaný a vysypaný múkou alebo vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre  vyhriatej na 180 stupňov.
Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, k tomu pridáme puding (mlieko + maizena), preosiate kakao (podľa chuti – my máme radšej viac) a rum.
Na vychladnuté cesto natrieme lekvár (osvedčený je ríbezľový) a poukladáme banány nakrájané na kolieska. Na to ide plnka a navrch čokoládová poleva. Mňam!
 
Prečo je „holúbäcí“?
Pôvodne sa koláč volá asi „banánové rezy“. Moja mama ho s pýchou upiekla a vyzeral nádherne – poleva sa leskla – a aby trošku stuhla, koláč dala na balkón. O chvíľu vidí otca a sestru, ako stoja pri balkónových dverách a strašne sa smejú. A keďže sme taká vtipná rodina, aj ona sa chcela zabaviť, tak išla k nim:  čože také vtipné vidia? A horor! Po nádhernom koláči sa prechádzal holub – keby prechádzal – on si tam zabáral nôžky do plnky a nemohol odletieť. Z koláča nič... Mama bola nahnevaná aj na holuba, aj na otca a sestru, že sa tak smiali a holuba neodohnali. Odvtedy tento koláč milujeme a vždy sa zasmejeme na tejto príhode. Už mu teda prischlo „holúbäcí“.
 
 Daniela Vidová, šéfredaktorka La Femme
 Voňavá roláda 
Cesto: 250 g hladkej múky, 40 g mäkkého masla, 25 g práškového cukru , 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 75 ml mlieka 
Plnka:  50 g trstinového cukru, 20 g mliečnej čokolády , 10 g bielej čokolády, 200 g vykôstkovaných sušených datlí , 50 g zmäknutého masla, 1 ČL mletej škorice, 100 ml rumu 
Postup: 
V miske vyšľaháme vajce s mliekom do peny. V druhej miske zasa zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme našľahanú penu z prvej misky, premiešame a vytvoríme stredne hutné cesto, ktoré vyklopíme na dosku, rukami ho ešte prepracujeme a v miske prikrytej fóliou necháme asi pol hodiny odpočívať. Medzitým si pripravíme plnku. Vykôstkované a pokrájané dalte vložíme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Môžeme pridať časť rumu. Datľovú zmes preklopíme do misky, pridáme najemno nastrúhanú čokoládu, mliečnu aj bielu, trstinový cukor, škoricu, maslo a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Na záver pridáme rum. Znova premiešame, aby sa maslo s rumom dobre spojili. Plnka by mala byť ľahko roztierateľná. Pracovnú plochu posypeme múkou, oddýchnuté cesto naposledy rukami prepracujeme a vyvaľkáme z neho plát v tvare obdĺžnika, asi pol centimetra hrubý. Rovnomerne ho potrieme pripravenou zmesou a stočíme ako roládu. Pečieme asi pol hodiny v rúre predhriatej na 200 stupňov. Po vybratí necháme 5 až 10 minút oddychovať, až potom servírujeme s kávou alebo kakaom. Najlepšie chutí, samozrejme, teplá. 
 
Moje vône sviatkov
Nezáleží na tom, či je to Veľká noc, Vianoce alebo nedeľné ráno. Všetky sviatočné okamihy sa mi spájajú s vôňami, ktoré sú špecifické a rozhostia sa v kuchyni raz za čas, no o to intenzívnejšie. Medzi tieto neopakovateľné vône rozhodne patrí aj pečúca sa „voňavá“ rumovo-datľová roláda. Sušené datle som sa v rámci experimentovania snažila nahradiť aj iným druhom sušeného ovocia (figami, hrozienkami, marhuľami...), no nikdy to nebolo ono. Kombinácia rumu a datlí vonia exotikou a evokuje vo mne pocit, že sa nikam nemusím ponáhľať. Jediné, čo musím, je posedieť si pri nej a káve s mojimi blízkymi. 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Podobné články:
 
 
 
Kolegynkám a kolegovi za  milé pečenie-varenie ďakuje
BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Daniel Kaplavka a Tomáš Thurzo

- - Inzercia - -