Dnes je streda, 26.september 2018, meniny má: Edita
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Z prehliadkového móla k pečeniu

september 25, 2014 - 22:23
Mala zaujímavú prácu v oblasti marketingu, vďaka modelingu precestovala takmer celú Áziu, no napokon sa všetkého vzdala pre lásku k sladkému. Trnavčanka LUCIA GAŽOVÁ skúšala výrobu netradičných makrónkov niekoľko mesiacov, kým s nimi nebola absolútne spokojná. Z hobby bývalej Miss Sympatia sa napokon stáva profesia a jej cukrárske skvosty ochutnali už stovky, ak nie tisícky ľudí...
Poznáte makrónky? Do stretnutia s mladučkou Luciou Gažovou sme ani my netušili, o aký typ cukrovinky presne ide. Z fotiek známy dezert, no chuťové poháriky bojovali s úplne novou chuťou. Úspešne! Malé, farebné, navyše sladké jednohubky si obľúbi hádam každý. Rovnako aj Lucia. Ako sama vraví, kedysi nevedela urobiť ani poriadnu praženicu a teraz ju láska k pečeniu úplne pohltila. 
 
Vyskúšajte recept od mladej cukrárky Lucky Gažovej. Na výborný makovo-tvarohový koláčik potrebujeme: 
Cesto:
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
80 g masla
1 vajce
½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
 
Všetky suroviny zmiešame a vytvoríme vláčne cesto, ktorým vystelieme tortovú formu. Lucka použila 23-centimetrovú, ale cesta bude podľa jej slov dosť, takže pokojne koláč upečte aj vo väčšej forme. Potom uložíme cesto do chladu, kým pripravíme plnku do koláča.
 
500 g tvarohu
250 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
150 g mletého maku
5 lyžíc trstinového cukru
2 vajcia
1 lyžica kokosového oleja
2 lyžice oleja z vlašských orechov
1 lyžica hladkej múky
 
Všetky suroviny okrem maku spolu vymiešame v kuchynskom robote. Výslednú plnku rozdelíme na dve polovice a do jednej z nich primiešame mak. Plnky potom jednu po druhej vrstvíme do formy s pripraveným cestom. Týmto vrstvením sa snažíme dosiahnuť zebrovitý efekt.
 
Koláč pečieme na 150 až 170 stupňov približne hodinu. Ak nemáte naponáhlo, nechajte koláč oddychovať v pootvorenej rúre. Je dokonalý aj ešte teplý, no rovnako dobrý aj po zachladení na druhý či tretí deň.
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
ZUZANA VALOVIČOVÁ, foto: archív L. G.
 

- - Inzercia - -