Dnes je streda, 26.september 2018, meniny má: Edita
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Začala sa sezóna džemovania

jún 20, 2014 - 08:35
Či už z vlastnej záhrady, alebo z obľúbeného trhoviska – lákavé dozreté ovocie sa pýta na tanier a tiež do zaváracích pohárov, aby nám sladké, kyslasté a pikantné pochúťky aj v chladnejších dňoch pripomínali slnečné leto a voňavé plody. Nechajte sa inšpirovať aj menej tradičnými kombináciami, nalepte na každý pohár vkusnú menovku s dátumom, poháre budú vyzerať „ako od babičky“, keď viečko prekryjete ozdobnou látkou a previažete stužkou.
Malinový džem s čokoládou
4 poháre po 350 ml 
Ingrediencie:
1 kg zrelých malín, 100 g horkej čokolády, 1 balíček želírovacieho prípravku 3 : 1, 350 g cukru, podľa potreby kyselina citrónová 
Postup:
Kvalitnú čokoládu nasekáme na menšie kúsky. Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Želírovací prípravok  zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Pridáme čokoládu a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne  päť minút. Na tanierik kvapneme lyžičku práve prevareného džemu a ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte dve zarovnané KL kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a do vychladnutia necháme stáť na viečku. 
 
Marhuľový džem s levanduľou
3 poháre po 375 ml 
Ingrediencie:
1 kg marhúľ, 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov, 1 balíček želírovacieho prípravku  3 : 1, 350 g kryštálového cukru 
Postup:
Do veľkého hrnca vložíme očistené, odkôstkované a na malé kúsky nakrájané marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka želírovacieho prípravku 3 : 1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu, stále miešame asi päť minút. Vyskúšame malú lyžičku vychladnutého džemu – ak je príliš riedky, zamiešame ešte dve zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. Ak sa na povrchu vytvorí pena, odoberieme ju. Naplníme do čistých vysušených pohárov, uzavrieme viečkami a obrátime dnom nahor. Necháme vychladnúť.
Tip: Ak nemáme poruke čerstvé levanduľové kvietky, môžeme použiť 2 lyžičky usušených. Podobný džem môžeme pripraviť aj z nektáriniek. 
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE! 
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Korunný cukor, Dr. Oetker a Thinkstock

- - Inzercia - -