V lete zavaríme, v zime si pochutíme
Práve vtedy prídu vhod chutné zaváraniny – marmelády, topingy či džemy. Ich chuť ešte ozvláštnime, ak pridáme niektorý z exotických druhov ovocia.
Černicový toping
4 až 5 pohárov po 250 ml
Ingrediencie:
1 000 g černíc, 400 ml vody, 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr. Oetker, 1 000 g krupicového alebo kryštálového cukru
Postup:
Umyté černice pomocou ponorného mixéra rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a dáme spolu s vodou do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvoma lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Toping použijeme na ozdobenie zmrzlín, pohárov, palaciniek a pod.
Malinový toping s granátovým jablkom
4 poháre po 350 ml
Ingrediencie: 600 g očistených malín, 2 granátové jablká, 1 000 g cukru, 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr. Oetker, šťava z 1 citróna
Postup:
Do veľkého hrnca nasypeme očistené maliny. Pomocou ponorného mixéra ich rozmixujeme a pridáme vylúpané zrniečka granátových jabĺk. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a citrónovú šťavu a privedieme do varu. Za stáleho miešania povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného topingu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Hodí sa na čerstvé pečivo, vianočku alebo ohriaty na zmrzlinový pohár. Ak chceme mať toping bez zrniečok, po rozmixovaní ho precedíme.
Čučoriedkový džem
6 pohárov po 250 ml
Ingrediencie:
1 000 g čučoriedok, 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr. Oetker
Postup:
Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a vložíme do väčšieho hrnca. Extra želírovací cukor pridáme k ovociu a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme minimálne 5 minút a stále miešame. Na tanierik kvapneme 1 až 2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Čučoriedkovo-černicová omáčka
5 pohárov po 375 ml
Ingrediencie:
500 g čučoriedok, 500 g černíc, 500 ml pomarančovej šťavy (asi z 1,5 kg pomarančov), 2 PL citrónovej šťavy, 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr. Oetker, 1 150 g cukru
Postup:
Očistené a umyté čučoriedky a černice vložíme do veľkého hrnca. Pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu, povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Omáčka vydrží v chladničke asi 3 mesiace.
Marhuľový džem s mangom
5 pohárov na 350 ml
Ingrediencie: 1 000 g marhúľ, 350 g manga, 1 300 ml karotkovej šťavy, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr. Oetker
Postup:
Vo veľkom hrnci dobre premiešame odkôstkované a na malé kúsky nakrájané marhule s olúpaným a na malé kúsky nakrájaným mangom. Pridáme karotkovú šťavu a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 až 2 kávové lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: 50 ml karotkovej šťavy môžeme nahradiť 50 ml marhuľového likéru.
Jablkové želé s limetkou a mätou
3 poháre po 375 ml
Ingrediencie: 1 l 100% jablkovej šťavy, 3 stonky mäty, 1 balíček Gelfixu Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru, kôra z 2 chemicky neošetrených limetiek
Postup: Vo veľkom hrnci privedieme do varu jablkovú šťavu s opláchnutou mätou, necháme povariť asi 2 minúty a potom odložíme zo sporáka. Zo šťavy vyberieme vetvičky mäty. Obsah balíčka Gelfix Extra 2:1 zmiešame s dvoma PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme limetkovú kôru a varíme ešte 1 minútu. Na tanierik kvapneme 1 – 2 kávové lyžičky práve uvareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Poháre počas chladnutia niekoľkokrát obrátime, aby sa limetková kôra dobre rozptýlila.
TIP: Limetky pred olúpaním opláchneme horúcou vodou. Potom olúpeme tenkú vrstvu kôry a nakrájame na veľmi jemné prúžky.
Slivkovo-hrušková omáčka
5 pohárov po 350 ml
Ingrediencie: 750 g hrušek, 750 g slivek, 250 ml 100% pomarančového džúsu, šťava z 1 citróna, 2 kúsky celej škorice, 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker, 1 balíček Gelfixu Super 3 : 1 Dr. Oetker, 350 g kryštálového cukru
Postup:
Do veľkého hrnca vsypeme olúpané, malé kúsky hrušiek bez jadrovníka a očistené, odkôstkované, na malé kúsky nakrájané slivky. Prilejeme džús, šťavu, škoricu a vanilínový cukor a premiešame. Obsah balíčka Gelfix Super zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu, opäť miešame minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 až 2 kávové lyžičky práve prevarenej omáčky. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Doba trvanlivosti je asi 6 mesiacov. Môžeme podávať vo vrstvách s tvarohovým dezertom.
Jahodový toping z ružového vína
3 poháre po 350 ml
Ingrediencie:
650 g jahôd, 200 ml ružového vína, 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr. Oetker
Postup:
Vo veľkom hrnci dobre premiešame malé kúsky umytých jahôd s vínom a pridáme želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Toping sa dá pripraviť aj zo zmrazených jahôd, pred spracovaním ich však treba rozmraziť. Výborne chutí s Panna Cottou Dr. Oetker.
Komentáre