Sviatočné pečenie s RISO: Hruškovo-tvarohová torta s brusnicami
Hruškovo-tvarohová torta s brusnicami
Potrebujeme:
½ kg hrušiek
500 ml brusnicovej šťavy
Na cesto:
50 g masla
50 g horkej čokolády
3 vajcia
50 g jemného kryštálového cukru
50 g mletých ošúpaných mandlí
30 g hladkej múky
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
Na krém:
6 plátkov želatíny
250 g jemného nízkotučného tvarohu
500 ml smotany na šľahanie
75 g práškového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
100 ml brusnicovej šťavy (v ktorej sa varili hrušky)
Na ozdobu:
70 g Brusnicového džemu RISO
hrušku
Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, vykrojíme jadrovník, pokrájame na hrubšie mesiačiky, zalejeme brusnicovou šťavou a uvaríme do polomäkka. Pripravíme cesto. Maslo s čokoládou rozpustíme v teplom vodnom kúpeli a premiešame. Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny. Pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu s maslom, zmes mandlí a preosiatej múky s kypriacim práškom. Premiešame a nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 12 minút. Po vychladnutí odstránime z korpusu papier na pečenie a vrátime ho späť do tortovej formy. Bočné strany tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Pripravíme krém. Plátky želatíny necháme napučať v studenej vode. Tvaroh zmiešame s vyšľahanou smotanou, cukrom a citrónovou šťavou. V teplej brusnicovej šťave rozpustíme želatínu a necháme vychladnúť. Do rozpustenej želatíny dáme dve lyžice krému, premiešame a vmiešame do zvyšného krému. Korpus natrieme brusnicovým džemom, navrstvíme pripravené brusnicové hrušky, zalejeme krémom a dáme do chladu stuhnúť.
Komentáre