Dnes je utorok, 26.január 2021, meniny má: Tamara
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Odborník radí: Takto by sme sa mali stravovať počas koronavírusu

marec 29, 2020 - 17:00
Aktuálna situácia na Slovensku nás chcene či nechcene vtiahla do príbytkov. Život sa zmenil zo dňa na deň. Zatvorenie reštaurácií, lyžiarskych prevádzok, fitness centier.
Foto: 

Avšak, zostalo nám viac času na trávenie ho s rodinou, zdravotné prechádzky v prírode, varenie a tiež sledovanie kalórií... Ako sa udržať fit v tomto nepriaznivom období nám poradil kardiológ a obezitológ MUDr. Ivan Majerčák.

Pestrá strava je základ

Máme viac času, ktorý trávime doma, čo je ideálna doba na upriamenie pozornosti na jedlo. „Sledujte, čo naozaj jete, spíšte si jedálny lístok a skúste si vypočítať, koľko kalórií ste zjedli a ktoré potraviny obsahovali viac cholesterolu,“ radí MUDr. Majerčák a dopĺňa, že: „strava by mala byť pestrá, ideálne pripravená doma a teda nemala by pozostávať z polotovarov.“

Denná dávka ovocia a zeleniny by mala byť v tomto období samozrejmosť. Stačí ho očistiť a zameniť za chipsy k televízii. Budete sa cítiť lepšie a určite to prospeje aj vašej imunite. „Nielen pri hypolipemickej diéte je dôležitá každodenná porcia zeleniny a ovocia. Ľudia vykúpili vitamín C, ale ten má zmysel len v prípade, že zjedia denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje odborník.

Okrem pestrej stravy, ovocia a zeleniny je potrebné dodržiavať pitný režim, jednoducho piť denne dostatok tekutín. Taktiež netreba zabúdať na pohyb, ten ulahodí nielen telu, ale aj psychickej pohode.

Imunita začína v bruchu

„V tomto období z pultov lekární zmizli vitamíny, paraleny, ale sú plné probiotík. Pritom naše zdravie závisí aj od nášho mikrobiómu (baktérií, ktoré máme v čreve) a teda okrem vitamínov je vhodné užívať aj probiotiká,“ uzatvára kardiológ a obezitológ.

- - Inzercia - -