Dnes je utorok, 20.október 2020, meniny má: Vendelín
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Najnovšie výskumy si posvietili na predčasný pôrod. Neuveríte, čo môže pomôcť znížiť jeho riziko

apríl 15, 2020 - 12:00
Konzumácia tradičnej zeleniny pred tehotenstvom môže znížiť riziko predčasného narodenia dieťaťa. Vo svojej štúdii to tvrdí Dereje Gete z austrálskej University of Queensland, ktorý analyzoval stravu takmer 3 500 žien.

 Ako zistil, vysoká konzumácia mrkvy, karfiolu, brokolice, tekvice, kapusty, zelenej fazule a zemiakov pred počatím pomohla ženám dosiahnuť tehotenstvo v normálnej dĺžke.

"Tradičná zelenina je bohatá na antioxidanty alebo protizápalové živiny, ktoré majú významnú rolu v znižovaní rizika nepriaznivých výsledkov pri pôrode," vysvetlil Gete. Ženy sú podľa jeho slov pred počatím "závislé od určitých uložených živín, ako sú vápnik a železo, ktoré sú rozhodujúce pre vývoj placenty a tkanív plodu". "Začať so zdravšou stravou po počatí dieťaťa už môže byť príliš neskoro, pretože bábätká sa úplne vyvíjajú do konca prvého trimestra," varoval.

Zmena stravovacích návykov

Štúdia vyšla v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition. Podľa Gity Mishra, ktorá tiež pôsobí na University of Queensland, poukazuje na to, že opatrenia súvisiace so stravou a stratégie s cieľom zmeniť správanie môžu byť užitočné, keď ženy začnú premýšľať o narodení dieťaťa. "Ľudia, ktorí sa narodia predčasne, čelia veľkému riziku metabolických a chronických ochorení v dospelosti, ako aj slabému kognitívnemu vývoju a akademickému výkonu," dodala profesorka.

Kedy hovoríme o predčasnom pôrode?

Predčasné narodenie, teda také, ktoré sa stane pred 37. týždňom tehotenstva, je napríklad v Austrálii najčastejšou príčinou úmrtia detí. Predčasné pôrody predstavujú 8,5 percenta z celkového ročného počtu pôrodov v krajine, pričom tento počet sa postupne zvyšuje.

- - Inzercia - -