Dnes je streda, 27.január 2021, meniny má: Bohuš
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Výber šálky na kávu nenechávajte na náhodu

november 23, 2020 - 14:42
Na prvý pohľad banalita, no v skutočnosti podstatná záležitosť pre chuť kávy. Kávoholik a pražiar v jednej osobe Ján Havránek vysvetľuje, že výber šálky, do ktorej si pripravujeme či už espresso alebo akýkoľvek iný druh kávy, by sme nemali podceňovať.
Foto: 

Samozrejme, najdôležitejšie je, aby sa vám šálka, z ktorej kávu pijete, páčila. „Je úplne prirodzené, že reagujeme na estetickú stránku. Veď ani v kaviarni by vám nechutilo espresso, ak by vám ho priniesli v šálke s odrazeným uškom, alebo celú pooblievanú,“ pripomína pražiar Havránek. No sú tu aj isté parametre, ktoré by mala šálka na espreso spĺňať, aby chuť kávy ešte umocnila. „Dôležitý je tvar, objem, farba, ale aj materiál,“ spresňuje pražiar.

Hľadajte zvonček

Úplne jednoduchou pomôckou pri výbere šálky na espresso je jej vnútorný tvar, ktorý by mal byť zvonovitý. Dosiahneme tým to, že nápoj bude kĺzať po stene, nebudú sa tvoriť víry, ale extrakcia bude hladko bežať. Vytvorí sa pena. „Rozhodne sa vyhnite šálkam, ktoré majú ploché dno, pretože v nich káva z nich nebude nikdy dokonalá. Ideálna tiež nie je príliš široká šálka, v ktorej sa pena roztiahne po celej hladine a tým sa rozptýli,“ radí pražiar.

Veľkosť rozhoduje aj v tomto prípade

Áno, veľkosť je dôležitá. V tomto prípade však platí, že všetko s mierou. Ak si chcete kávu vychutnať, musí byť jej veľkosť prispôsobená objemu, ktorý do nej patrí. „To znamená pri espresse by sa malo 30 ml nápoja vtesnať do šálky s málinko väčším objemom. A rovnako treba kalkulovať pri akomkoľvek druhu kávy,“ zdôraznil Ján Havránek.

Aj farba môže ovplyvniť chuť

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo v takmer každej kaviarni servírujú kávu do bielych šálok? Má to svoj dôvod. Na celkové vnímanie chuti kávy má dosť podstatný vplyv aj farba. Zo žltej šálky vnímame nápoj kyslejšie, z hnedej  alebo čiernej zase horkejšie. Biela je neutrálna, nerozptýli Váš chuťový vnem a espresso si z nej vychutnáte najlepšie. Ak už sa rozhodnete pre šálky čierne, tak tie odporúčame skôr pre robustu, pretože umocnia jej horkú chuť.  

Kamenina áno, sklo radšej nie

Ideálne espresso si vyžaduje vynikajúcu tepelnú stabilitu. „To je vlastne aj dôvod, prečo sú šálky v kaviarňach nahrievané,“ vysvetľuje Kávoholik Ján Havrániek.  Najvhodnejšia je teda kamenina, o niečo menej porcelán. „V sklenej šálke Vám espresso  vychladne prakticky okamžite,“ zdôrazňuje.

Všetko v skratke

Pre dokonalé espresso je najvhodnejšia biela úzka kameninová šálka zvonovitého tvaru. V tom spočíva tajomstvo dokonalého espressa. Vyskúšajte to a vydajte sa s nami na cestu k zážitku z kávy.

 

- - Inzercia - -