Dnes je utorok, 11.máj 2021, meniny má: Blažena
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Doprajte si espresso s bohatou cremou, vyvarujte sa chybám pri príprave

apríl 15, 2021 - 16:56
V prvom rade je dôležité zadefinovať si, čo vlastne crema je a ako vzniká. Úplne laicky povedané, je to pena na povrchu espresa.
Foto: 
Kávoholik

Vzniká zmiešaním aromatických olejov zomletej kávy s horúcou vodou a vzduchom, čiže ju tvorí olej, voda a oxid uhličitý. Ak sme pri príprave postupovali správne a pracovali s kvalitnou kávou, mala by mať hustú a dlhotrvajúcu konzistenciu.

 Skúška správnosti
Ak je crema „taká, ako má byť“, pri miernom krúživom pohybe šálkou, nám na jej stenách zostáva prilepená výrazná textúra hustej peny. Faktom však je, že samotná crema nie je zárukou dobrej chuti ale správnej prípravy espressa. Skutoční Kávoholici si preto v kaviarni určite všimnú, aká je pena v šálke kávy, pretože to im veľa napovie o kvalite.

 Stopa v šálke napovie
Ak sa nám v šálke vytvorí tmavý výrazný okraj, znamená to, že pri jej príprave sa káva prepálila. Príčinou môže byť príliš jemné mletie, nesprávne zvolená väčšia gramáž alebo príliš horúca voda. V prípade veľmi svetlej nevýraznej peny, ktorá častokrát ani nepokryje celý obvod šálky, ide pravdepodobne o opačný problém. Zle nastavené mletie – nahrubo a príliš nízku teplotu vody alebo aj malú gramáž.

k76.jpg

Foto: 
Kávoholik

 Arabika vs. robusta
 Z cremy vieme úplne jednoducho „vyčítať“, či bolo espresso pripravené z arabiky alebo robusty. Espresso pripravené z čistej arabiky má cremu síce pomerne tenkú, avšak hustú, rovnomernú a elastickú. Naopak robusta má cremu hrubšiu, tmavšiu ale nakoľko ju tvoria väčšie vzduchové bublinky tak jej konzistencia je redšia. Po krátkej dobe vzduchové bublinky prasknú a tým crema v streda prepadne. V prípade robusty nie je elastická ako pri arabike, a tak keď ju zhrnieme lyžičkou na okraj šálky, tak sa nevráti späť do pôvodného tvaru.

 Jednoduchá skúška správnosti
A ako je to s espressom, pri ktorom sme použili správne mletie, gramáž, teplotu vody a aj tak nemá vôbec žiadnu cremu? Pravdepodobne je to spôsobené tým, že sme použili starú už zvetranú kávu alebo sme ju mali zle uskladnenú. Slnko, oxidácia a vlhkosť nám kávu jednoducho úplne znehodnotili.

k75.jpg

Foto: 
Kávoholik

 Pitie kávy má byť zážitok
Preto musíme dbať na výber kávy, spôsob jej prípravy a správne skladovanie. V eshope Kávoholik nájdete množstvo praktických pomôcok, ktoré vám to uľahčia. Či už vákuové nádoby Vákuová dóza AIRSCAPE - čierna 850 ml (kavoholik.sk), ručné mlynčeky Hario (kavoholik.sk) alebo váhy Alternatívy (kavoholik.sk)

- - Inzercia - -