Dnes je piatok, 27.máj 2022, meniny má: Iveta
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Výnimočný kávový zážitok počas Slovenského dňa kroja

apríl 08, 2022 - 10:00
Jedinečné podujatie Slovenský deň kroja žiari na našej kultúrno – spoločenskej scéne už päť rokov a jeho popularita neustále narastá. Počas posledného ročníka sa organizátori sa rozhodli prepojiť slovenské ľudové tradície so zážitkom z kávy. A tak si v rámci tohto podujatia našla priestor aj platforma Kávoholik. Ako hodnotí účasť na podujatí generálny riaditeľ platformy Ján Hoľko a ako vníma prepojenie ľudovej kultúry s výberovou kávou sme sa dozvedeli v krátkom rozhovore.
Foto: 
Ramon Leško

Aká bola motivácia podporiť projekt, ktorý s kávou zdanlivo nemá nič spoločné, nám Ján Hoľko vysvetlil pohotovo. „Kultúra podľa nás nedostáva takú podporu, akú si zaslúži. A keďže naša značka kávy bola v minulosti Slovensko v srdci, našli sme medzi týmto podujatím a našou kávou krásnu paralelu.

Aj napriek zmene názvu značky kávy, Kávoholik naďalej prezentuje hodnoty slovenských tradícií už v samotných názvoch svojich kávových špecialít. „Naše kávy sú pomenované po významných slovenských dejateľoch, a preto sme sa rozhodli podporiť projekt, kávou Jánošík/legendárna energia, ktorá tematicky úžasne zapadla do folklórneho podujatia, “ vysvetlil Ján Hoľko.

kavo_03.jpg

Výnimočný kávový zážitok počas Slovenského dňa kroja
Foto: 
Ramon Leško

Platforma Kávoholik zaujala svoje miesto počas podujatia prvýkrát minulý rok a tešia sa aj na súčasný piaty ročník. Čo svojou účasťou na podujatí získali? „Jednoznačne vynikajúcu spätnú väzbu. O káve môžete veľmi veľa písať, ale nikdy sa tomu nevyrovná to, ak ju dáte ľuďom priamo ochutnať. Tým, že sme cestovali po regiónoch, mali sme možnosť diskutovať s hosťami aj účinkujúcimi o tom, či im káva chutí alebo nie a aj o tom, čo by sme mohli zlepšiť. Väčšinou boli všetci spokojní a káva im chutila,“ vysvetľuje Ján Hoľko. Myslí si, že to môže mať na svedomí aj fakt, že zmes Jánošík je pražená vyslovene pre chute Slovákov, ktorí nie sú zvyknutí na acídnejšie kávy a uprednostnia skôr tóny čokolády a orieškov. Čo však odpozoroval bolo zistenie, že veľa ľudí si myslí, že ak im dáte ristretto, ide o silnú kávu plnú kofeínu. „Táto káva je silná chuťovo, ale pritom veľa kofeínu neobsahuje. Naopak typický „turek“, kde sa káva vymáča aj niekoľko hodín, kým ju človek vypije, je nápojom, do ktorého sa uvoľní kofeín a ešte mnohé iné, často škodlivé látky,“ objasňuje typický mýtus, ktorý chuťovo silné kávy sprevádza.

kavo_04.jpg

Výnimočný kávový zážitok počas Slovenského dňa kroja
Foto: 
Ramon Leško

Organizátori podujatia Slovenský deň kroja aj platforma Kávoholik si ctia hodnoty a tradície nášho krásneho Slovenska. Kávy pomenované po významných slovenských dejateľoch mohli účastníci ochutnať práve na tomto podujatí a dopriať si tak skutočný zážitok z kávy. Podpora tradícií a hrdosť na ne a hodnoty je určite spoločným ukazovateľom, ktorý spojil na prvý pohľad nespojiteľné – svet kávy a folklóru.

kavo_02.jpg

Výnimočný kávový zážitok počas Slovenského dňa kroja
Foto: 
Ramon Leško

- - Inzercia - -