Príbehy našich laureátok na Slovenku roka 2022 v kategórií Biznis a manažment
Moja rodinná firma je pre mňa chlieb každodenný. Aj s lekvárom
Konateľku spoločnosti RISO-R Ing. Nadeždu Demeterovú v jej životnej ceste viedla predovšetkým chuť napredovať, vzdelávať sa a najmä láska k poznaniu, ktoré napokon vyústilo do obnovy jedného z najväčších prvorepublikových podnikov. Sila a odhodlanie. Aj tieto vlastnosti sú typické pre rodáčku z Hačavy, kde v minulosti pôsobil hádam najznámejší kníhkupec v Rakúsko-Uhorsku Matej Hrebenda. V jeho životnom postoji šíriť kultúru a osvetu napriek tomu, že bol slepý, je posolstvo, ktoré v sebe pani Nadežda nesie od základnej školy ďalej.Rozmanitosť v konzervárni
„Je to neuveriteľné, ale vlani v októbri sme mali s manželom tridsiate výročie pôsobenia v konzervárenskom priemysle,“ hovorí pani Nadežda, ktorú pôvodne lákalo lekárske povolanie. Napokon sa však rozhodla pre Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave a niekoľko rokov sa venovala práci strojnej inžinierky v Banskej Bystrici. Potom ju však zlákala rozmanitosť, ktorú videla v konzervárenskej oblasti. Zaujímalo ju spracovanie čerstvého ovocia zo sadov až priamo k zákazníkom a s manželom sa rozhodli nadviazať na tradíciu konzervárenstva, ktoré má svoju históriu v Rimavskej Sobote od roku 1902. „Zažili sme spolu náročné roky porevolučných zmien a od roku 2005 budujeme vlastnú značku.“ Zmeny, ktoré so sebou priniesla Nežná revolúcia, zasiahli do života mesta aj negatívnym spôsobom. V priebehu pár mesiacov sa zlikvidoval priemysel a Rimavská Sobota sa dostala na čelné miesta štatistiky nezamestnaných. Postaviť sa na vlastné nohy v týchto podmienkach nebolo jednoduché. „Ešte s ďalšími tromi manželskými pármi sme sa rozhodli, že sprivatizujeme starú konzerváreň, o ktorú nikto nemal záujem a obnovíme výrobu,“ opisuje začiatky. Po istom čase však prišlo k prirodzeným názorovým stretom a manželia Demeterovci sa rozhodli svoje obchodné podiely predať. Následne za nimi prišiel nový majiteľ s tým, že by bol rád, ak by vo svojej práci pokračovali aj naďalej. „Som šťastná, že sme sa na to dali a že máme rodinnú firmu, v ktorej pracujú aj naši dvaja synovia.“
Teším sa, ak zákazníkom chutí
„Veľmi sa teším, keď zákazníci objavia a vyskúšajú naše výrobky. Sami zistia, že sú zdravé a možno im prinesú nové chute alebo pripomenú detstvo a možno aj zabudnuté chute,“ vraví konateľka firmy a vymenováva džemy, ktoré aj jej po rokoch chutia. „Napríklad šípkový, drienkový a brusnicový džem, ovocie je lokálne viazané, príprava je veľmi prácna, ale výsledok stojí za to. A k nim sa pridáva aj veľmi aromatický a vzácny džem z čiernych ríbezlí. Ani jeden z nich sa u nás doposiaľ priemyselne nevyrábal. My ich pripravujeme a robí nám radosť, keď sa nám ozvú zákazníci z cudziny, že nás, našu firmu poznajú... Majú radi náš brusnicový lekvár a ja to vnímam ako vyznamenanie,“ vraví duša rodinnej firmy. „Sme vďační novým zákazníkom, ktorí nám pomohli navýšiť tržby minulého roku oproti predchádzajúcemu, a tak udržať rovnováhu.
Dovolím si povedať naraz, jedným dychom. Lebo tak je to v mojom živote. Nemôžem úplne oddeliť jedno od druhého. Prácu od rodiny, rodinu od práce. Obe sú vo mne, ja tvorím ich a ony mňa. Moja rodina je môj chlieb každodenný (aj s lekvárom), aj môj sviatok. A moja práca je súčasťou môjho života, je pre mňa prirodzená, je to môj spôsob života.“
Ďakujeme všetkým partnerom za pomoc pri organizovaní ankety:
Anketa SLOVENKA ROKA vyvrcholí slávnostným galavečerom 23. júna 2022 o
20.30 na Jednotke.
Komentáre