Trápi vás sezónna alergia? Tieto potraviny by vám mohli pomôcť
Okrem návštevy lekára, ktorý vám pomôže podchytiť alergiu a zabrániť tak nepríjemným následkom, ako je vznik astmy, určite nezaškodí ani zmena jedálnička. Aj keď si to mnohí nepripúšťajú, strava súvisí so všetkými procesmi v ľudskom tele. Pri nezdravých potravinách hrozí, že môžu podporovať vznik zápalov, zvýšiť produkciu hlienov a spustiť problémy s dutinami.
Zápalové potraviny, ako cukor, mliečne výrobky, lepok, rafinovaný olej a ďalšie priemyselne spracované výrobky ohrozujú tiež črevný mikrobióm, čo vedie k zvýšenému riziku, že sa u vás naplno prejavia príznaky peľových alergií.
Zaradenie vhodných druhov potravín do jedálnička vám však nielenže pomôže bojovať s „nezastaviteľným“ kýchaním a plnými dutinami, ale zníži i potrebu užívania liekov nazývaných antihistaminiká, a koniec koncov vám posilní imunitu.
Mandle
Mandle, ktoré patria medzi najobľúbenejší druh orechov na svete, sú bohaté na vitamín A, B a E. Ide o výborný zdroj antioxidantov, takže pomáhajú zlepšovať imunitu, majú protizápalové vlastnosti a zároveň udržujú zdravé ako vaše srdce, tak aj kosti, zuby a pokožku. V prípade alergie je však dôležité, že mandle vám pomôžu vyčistiť dýchacie cesty.
Citrusové ovocie
Pomaranče, citróny, limetky, mandarínky, ale i grapefruity sú dostupným a veľmi bohatým zdrojom vitamínu C. Vášmu telu vedia dodať potrebnú energiu, dôležité vitamíny, ale tiež zlepšiť imunitu a pomôcť v prevencii pred viacerými ochoreniami. Zároveň vďaka vysokého obsahu daného vitamínu fungujú ako vynikajúce prírodné antihistaminiká, takže vám môžu zmierniť príznaky alergických reakcií, napríklad uvoľniť upchaté nosové dutiny.
Vlašské orechy a ľanové semienka
Ľanové semienka obsahujú minerál zvaný selén, ktorý pomáha telu znižovať alergické reakcie. Okrem toho sú spolu s vlašskými orechmi dobrým zdrojom takzvaných esenciálnych omega-3 mastných kyselín. DHA a EPA sú tuky považované za zdraviu prospešné, pretože majú mnoho benefitov. Spomenúť jednoznačne treba ich úspešnosť v boji proti zápalom, ale i to, že pomáhajú znižovať telesné príznaky alergií.
Ryby
Určite ste už počuli, že by ste do svojho jedálnička mali zaradiť práve ryby, pretože patria medzi jednu z najzdravších potravín. Pomôcť vám môžu aj pri alergii, pretože obsahujú už spomínané omega-3 mastné kyseliny, draslík či vitamín B. Všetky tieto látky pomáhajú znižovať príznaky alergických reakcií, chránia váš dýchací systém a zmierňujú zápalové procesy v tele. Viaceré štúdie zároveň zistili, že deťom, ktoré jedia viac rýb, hrozí nižšie riziko vzniku astmy.
Cesnak
Cesnak sa už oddávna používal ako prírodné liečivo a obľúbený je doteraz, pretože práve s týmto prírodným antibiotikom môžete efektívne bojovať proti všetkým typom alergií. Rastlina s prenikavou vôňou a chuťou dokáže stimulovať biele krvinky, zvýšiť ich počet a posilniť tak imunitný systém. Zároveň znižuje zápalové proteíny a má protibakteriálne účinky, čo napríklad napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest.
Komentáre